Foto © Claudia Rossini
Foto © Claudia Rossini
Foto © Claudia Rossini
Foto © Claudia Rossini
Foto © Claudia Rossini
Foto © Claudia Rossini

Querini park greenhouses

 Volver a la lista de Proyectos
Dirección
Viale Ferdinando Rodolfi, 36100 Vicenza, Italia
Año
2021
Cliente
Vicenza Municipality
Equipo
Claudio Menichelli, Stefano Notarangelo, Studio AS+, Assistant Matteo Sirinati, Consultants Luigi Cocco, MHK Consulting, Martina Serafin, Paolo Sivieri, Enrico Lovato

The project aims to give new life to the greenhouse ruins of the Querini Park, and to allow Vicenza’s citizens reclaim their relationship with those spaces.

The restoration of the Greenhouses aims to preserve each surviving historical element, using a contemporary language for new intervention. The goal is to adapt new functions to historic buildings, defining a graceful opposition in the dialogue between new and the old.

There are three main areas of intervention to allow the reuse of the Querini Park’s greenhouses complex.

The first and most important is the reuse of the original volumes of the hot and cold greenhouse, through the construction of a new roofing made of a metal structure with an asymmetric structural rhythm.

The second area is the restoration of the ancient tower’s volume: through the removal of rubble, a new level is created and a new roof allows for the creation of an educational area.

The project also includes a new path made of a metal structure that allows a closer visual relationship with the north side of the historical wall, as well as a high degree of accessibility.

The third area concerns the definition of secondary functions related to the Querini Park: the refreshment area and toilets.

At the moment the first area of intervention is finished.

Otros proyectos de MAP studio

Exhibition: il tempio vaticano. Carlo Fontana 1694
Italia
Balboni House - Restoration of a Carlo Scarpa’s work
Italia
Port Museum Trieste - Outdoor spaces
Trieste, Italia
LIGHTCATCHER
Melbourne, Australia
Tramway terminal in Venice
Venezia, Italia