SWITCH

Tokyo, Japan
Photo © Masao Nishikawa 西川公朗
Photo © Masao Nishikawa 西川公朗
Photo © Masao Nishikawa 西川公朗
Architects
APOLLO / Satoshi Kurosaki
Location
Tokyo, Japan
Year
2006

In this project we rebuilt an 85-year-old grilled eel restaurant after the street where it is located was widened and the lot shrank. In order to maintain the feeling of a traditional shop in the long, shallow structure, we kept doors and windows on the first floor to a minimum and used wood-plank formwork to pour the concrete exterior walls, creating a surface that evokes an alley lined with an old wooden fence. In contrast, the second floor is a simple white box set on top of the concrete base. With its bold balcony jutting 4.5-meter out over first floor, the building resembles an abstract ship. Our overall aim was to preserve the atmosphere of a long-established shop – a style which enjoys overwhelming support in the area - yet at the same time create a structure unique enough to become a local landmark.

Related Projects

  • House Zumikon
    sandy brunner Architecture
  • House in a Forest
    Paul Kaloustian Architect
  • Speicherbibliothek - Les archives du future
    Lukas Lenherr Architektur
  • Qingli Hotel
    Elsedesign
  • Linthverwaltung Benken
    Architekturbüro Herbert Bruhin

Magazine

Other Projects by APOLLO / 黒崎敏

ATOM
Tokyo, Japan
DAMIER
Tokyo, Japan
FLOW
Chiba, Japan
SHIFT
Tokyo, Japan
KANGAROO HOTEL
Tokyo, Japan
JARDIN
東京, Japan