ORTHO

Kanto, Japan
Photo © Masao Nishikawa
Photo © Masao Nishikawa
Photo © Masao Nishikawa
Photo © Masao Nishikawa
Photo © Masao Nishikawa
Photo © Masao Nishikawa
Photo © Masao Nishikawa
Photo © Masao Nishikawa
Photo © Masao Nishikawa
Photo © Masao Nishikawa
Photo © Masao Nishikawa
Photo © Masao Nishikawa
Photo © Masao Nishikawa
Photo © Masao Nishikawa
Photo © Masao Nishikawa
Photo © Masao Nishikawa
Photo © Masao Nishikawa
Photo © Masao Nishikawa
Photo © Masao Nishikawa
Architects
APOLLO / Satoshi Kurosaki
Location
Kanto, Japan
Year
2020

The clients purchased the tiered, irregularly shaped lot as a place to spend meaningful time as a family. They wanted courtyards to play a big part in their home life, and to fulfill that request, the design makes use of the distinctive property shape and topography.

The exterior is defined by two massive, offset concrete volumes with a board-formed finish. Residents enter via a built-in four-car garage that is set back from the road, a design that takes advantage of the fact that the property has a higher average elevation than the road. The main level of the home is accessed by stairs or elevator from the underground parking area, enhancing security.

On the main level, a small courtyard and a large garden terrace on the south side serve as intermediary zones where the residents can enjoy the distinctive outdoor environment of a ranch-style home while maintaining privacy. The closed kitchen—a request of the client’s wife—includes a bar counter so the family can eat as well as cook there. The kitchen is connected to the coffered-ceiling family room via the courtyard, lending both rhythm and depth to the space.

A low step leads to a hallway dappled with light and shadow from a skylight, and beyond that to the laundry room, master bedroom, and other private spaces. All these rooms face the garden terrace on the south side, allowing the residents to spend as much time as they want outside without worrying about being seen by neighbors.

Related Projects

  • Lichtfabrik - More Light, Less Factory
    Bollinger + Fehlig Architekten GmbH BDA
  • Friedrichstraße
    Bollinger + Fehlig Architekten GmbH BDA
  • Villa K
    LOVE architecture and urbanism
  • Wettbewerb Restaurant Thalersee
    BÜRO KLK OG
  • Grelle Forelle
    BÜRO KLK OG

Magazine

Other Projects by APOLLO / 黒崎敏

ATOM
Tokyo, Japan
SWITCH
Tokyo, Japan
DAMIER
Tokyo, Japan
FLOW
Chiba, Japan
SHIFT
Tokyo, Japan
KANGAROO HOTEL
Tokyo, Japan