Grand Central Saint-Lazare

Paris, France
Photo © Luc Boegly
Photo © Luc Boegly
Photo © Luc Boegly
Photo © Luc Boegly
Photo © Luc Boegly
Photo © Luc Boegly
Photo © Luc Boegly
Photo © Luc Boegly
Photo © Luc Boegly
Photo © Luc Boegly
Photo © Luc Boegly
Photo © Luc Boegly
Photo © Luc Boegly
Photo © Luc Boegly
Photo © Luc Boegly
Photo © Luc Boegly
Photo © Luc Boegly
Photo © Luc Boegly
Photo © Luc Boegly
Photo © Luc Boegly
Master Plan
Drawing © Ferrier Marchetti Studio
Floor Plan P+7
Drawing © Ferrier Marchetti Studio
Longitudinal Elevation
Drawing © Ferrier Marchetti Studio
Cross Section
Drawing © Ferrier Marchetti Studio
Architects
Ferrier Marchetti Studio
Location
Paris, France
Year
2019
Investor
Union Investment
Developer
The Carlyle Group
Project Management
Redman
Architect
Ferrier Marchetti Studio
Interior Design
Ferrier Marchetti Studio and CALQ
Lighting
Atelier H. Audibert
Landscape Designer
Agence TER
Roof Garden
Studio MUGO Project
Management
Artelia Structural
Engineering
Terrel group
Structural engineering
C&E Ingénierie
Facade engineering
Arcora
Fluids
Artelia
CSSI
Casso
Acoustics
Impédance Inégnierie
Kitchen
Restauration Conseil
Catering solutions
Interface
Building control office
Socotec
CSPS
Qualiconsult
Surveyor
Daniel Legrand

Ferrier Marchetti Studio has completed a mixed-use scheme adjacent to Saint-Lazare station, consisting of retail, restaurants, and workspace, alongside an auditorium, hanging gardens, rooftop terrace and public promenade. Emerging from the heart of Paris’ bustling metropolitan centre, Grand Central Saint-Lazare represents one of the most complex new projects to be built in central Paris over the last decade.

In development since 2013 for The Carlyle Group, Grand Central Saint-Lazare is a flagship project for Paris-based practice Ferrier Marchetti Studio, situated beside one of the busiest urban infrastructure hubs in Europe. Drawing inspiration from Gare Saint-Lazare’s extraordinary heritage as the first railway station in France, and its presence within the impressionist paintings of Claude Monet, the project is designed to reshape the district’s dense urban environment, and reconnect visitors to the spirit of Paris.

The project is part restoration, part rehabilitation of a significant protected Haussmann building, with the addition of a contemporary 20,000m2 structure, reaching up to seven storeys. The striking contemporary intervention is characterised by a delicately tinted glass grid façade, rising above peristyle lower floors.

The building is organised around an auditorium overhung by hanging gardens, reimagining the district as a fertile urban landscape, and calm city retreat. Permeable forecourt and peristyle feature entrance lobbies open the building up at street level, and lead to the entrance hall, restaurants and shops within. Above ground floor, the commercial space is innovative and flexible, with a façade grid and ceiling frame structure allowing for multiple configurations. Straddling the entire building is a public promenade, 2,000m2 of terraces and a green roof that will be used for agricultural purposes, including environmental workshops and learning sessions for the building’s 2,000 occupants.

The design of the new building is directly inspired by the chromatic palette of Monet’s Gare Saint-Lazare paintings, and Ferrier Marchetti Studio has infused the contemporary façade with colour, light and history. Its angled glass surfaces subtly reflect the shifting skies and differing qualities of light throughout the day, creating a relaxing ambience to counter the activity of the station - which over 100 million passengers pass through a year - offering travelers new aspects, and experiences of the space.

On the station side of the building, Grand Central’s façade reflects the historic glass roof of the adjacent French National Heritage site, sensitively shaping itself within the context of this iconic architecture. On the rue d’Amsterdam side, the elevations of softly coloured glass interweave with the building, and the original Haussmann architecture.

The eco-nourishing system on the rooftop offers 800sqm of urban field with views over Paris, accessible to all of the tenants within the building’s workspaces. The terraces include a wide variety of flora, from edible plants to native varieties of flowers, as well as rainwater management systems, beekeeping, and natural habitats for insects and birds. The plantings of these spaces have been selected to produce year-round edibles, reduce air pollution in the atmosphere, and create a healthier, more sensory environment for the building’s users.

Related Projects

  • Centillion Sofia
    DIN A4 Architektur
  • Joe and Rika Mansueto Library
    L-Plan Lighting Design
  • Terra Mineralia, Schloß Freudenstein
    L-Plan Lighting Design
  • Shangri-La Hotel Tokyo
    WORKTECHT CORPORATION
  • Nippon Daira Hotel
    WORKTECHT CORPORATION

Magazine

Other Projects by Ferrier Marchetti Studio

Airbus Delivery Centre
Toulouse, France
Eric Tabarly Sailing Museum
Lorient, France
Grand Paris
Ile de France, France
Grenoble Office Building « Les Reflets du Drac »
Grenoble, France
Sulwhasoo Flagship Store
Hong Kong, Hong Kong
Phare Tower
Paris, France