Fire Station Wemb

Weeze, Germany
Fire station Wemb, Weeze
Photo © Hans Juergen Landes
Streetview
Photo © Hans Juergen Landes
Streetview
Photo © Hans Juergen Landes
Streetview with look inside the station
Photo © Hans Juergen Landes
View from the backside
Photo © Hans Juergen Landes
View from the backside
Photo © Hans Juergen Landes
View of the side entrance
Photo © Hans Juergen Landes
Detail brick stone (grey)
Photo © Hans Juergen Landes
Detail brick stone (red)
Photo © Hans Juergen Landes
Inside view
Photo © Hans Juergen Landes
Inside view
Photo © Hans Juergen Landes
Evening view
Photo © Hans Juergen Landes
Evening view
Photo © Hans Juergen Landes
Architects
TCHOBAN VOSS Architekten
Address
Schafweg 1b, 47652 Weeze, Germany
Year
2021
Client
Municipality of Weeze
Team
Alessandra Dieseldorff, Mathias Koch, Tomasz Kozaczek, Alexander Loss, Thomas Sperfeldt
Landscape planners
Seeling + Kappert GbR, Weeze
Interior
TCHOBAN VOSS Architects, Hamburg
Structural engineering
Tebartz Ingenieurbuero GmbH, Issum
Building equipment
fuhrmann + keuthen GmbH, Kleve
Fire protection
Burckhardt Pabst und Partner, Cologne
Metalwork and carpentry
Paul Swertz GmbH, Goch
Clinker, aquaterra Salinagrau
Klinker- u. Keramikwerke A. Berentelg & Co. KG, Recke
Clinker, Granada BA+FU
Hagemeister GmbH & Co. KG, Nottuln

A new fire station has been built for the regional fire brigade on Schafweg in the Wemb district of the municipality of Weeze in North Rhine-Westphalia. The building consists of two flat structures that overlap by almost five metres. The shared grey clinker-brick façade gives the new buildings the appearance of a coherent unit. The design was awarded first prize in the architectural competition.

The building’s first volume is a hall for fire engines; this has a floor area of approximately 320 sqm and a height of 5.75 m. Abutting it at right angles is the main fire brigade building, which contains social areas with changing rooms and a training room. A workshop and additional storage rooms complete the spatial programme. The technical rooms are located on the second floor of the main building.

For the façade, standard-format aquaterra Salinagrau (grey) clinker bricks were chosen. The building’s main openings - the fire-engine gates, the main entrance and training room, and the alarm entrance – are framed with red clinker and have a metallic red core.

The building’s outdoor facilities divide into natural and functional recreational areas. The functional areas are all located in the direct vicinity of the building. They include a 23-space car park in the south-eastern part of the site. Its location ensures quick access to the fire station via Schafweg from the town centre. An adjoining lawn could in future be used to create another 12 parking spaces.

In addition to functionality, the architects focused on sustainability and efficient and economical operation of the building. Heat is provided by a combined heat and power unit. The ventilation systems are fitted with a highly efficient heat-recovery system.

Related Projects

  • Lifestyle Finland
    Lien Tran Interior Design
  • The Wellness Loft
    Lien Tran Interior Design
  • AESOP SHINJUKU
    CASE-REAL / KOICHI FUTATSUMATA STUDIO
  • Gallery COMMON
    CASE-REAL / KOICHI FUTATSUMATA STUDIO
  • RESTAURANT ON THE SEA
    CASE-REAL / KOICHI FUTATSUMATA STUDIO

Magazine

Other Projects by TCHOBAN VOSS Architekten

Seestrasse
Berlin, Germany
Greifswalder Strasse / Heinrich-Roller-Strasse
Berlin, Germany
Regional Court Magdeburg
Magdeburg, Germany
Lippe-Residential-Home
Luenen, Germany
Rosenthaler Str. 43-45
Berlin, Germany