Anne Carrier architecture

Centre de Services Le Bonnallie

Orford, QC, Canada - 2016
8. January 2018
Photo: Stéphane Groleau (All images courtesy of v2com)
This building is characterized by its interplay between opacity and transparency and between interior and exterior. It is very carefully integrated into its setting, following the site’s topography so closely that the building appears to be sculpted from the landscape itself. The mix of materials and colors gives it character, while creating clear boundaries between different spaces.
Project: Centre de services Le Bonnallie, 2016
Location: Parc national du Mont-Orford, Orford, QC, Canada
Client: Société des établissements de plein air du Québec
Architect: Anne Carrier architecture (AC/ a)
Designers: Anne Carrier (lead architect), Robert Boily, Patricia Pronovost, Mathieu St-Amant
Structural/Civil Engineer: Les services exp inc.
MEP Engineer: Martin Roy et Associés
Landscape Architect: Agence Relief Design
General Contractor: Construction Longer
Area: 430 m2
Photo: Stéphane Groleau
Strategies for site integration and spatial organization
The new building sits in a forest, along a narrow escarpment on Camping Road, with Stukely Lake and its beach below. The first half of the building’s main volume gently follows the same contours from which the outdoor amphitheatre is carved. A stratum of the building’s landscape-roof rises gently, echoing the park’s topography. In the center, part of the building is open to an expansive view of the lake before taking a sharp change of direction, highlighting the building’s entrance and defying the slope. The building plunges toward the breathtaking view of the island and Mont Chauve.
Photo: Stéphane Groleau
The service (kitchen) area is tucked away discreetly, while the patio and discovery space layer three strata with different geometries. The first, the storage area for sports equipment, has a functional geometry aligned with activities and the lake; the second is the patio, which adjusts to both perimeter and interstitial traffic; and the third is the roof, rising higher to open up the view of Mont Chauve and angled upward to better control incoming natural lighting.

Not unlike a gazebo, the interior and exterior spaces are interconnected by a network of walkways comprising a catwalk, stairs, covered passageway and an outdoor gap based on the natural course of the trails.
Photo: Stéphane Groleau
Photo: Stéphane Groleau
Materials: wood in every form
The park’s lakes, mountains and forests provided inspiration for the choice of materials. The buildings have a symbiotic relationship with the site’s extraordinary landscape and the materials found there. Wood, in various forms, gives both interior and exterior spaces warmth and coziness. It works in harmony with the indigenous vegetation used for landscaping, and with the slate paving stones and gabion walls that characterize the paths and landscaping.
Photo: Stéphane Groleau
The architectural approach and the site itself dictated the use of vertical cladding echoing tree trunks in the nearby forest. The textures, materials and colors used, in harmony with tree bark, cause the building’s appearance to shift with each passing hour. Crafted specifically for this project, the building’s cedar cladding is applied in alternating strips—recessed, in relief, gaps. As a result, the shadows falling on the building change as the sun moves across the sky. After nightfall, the effect transforms the storage areas into gigantic lanterns. The cedar cladding is also used for rain barriers and ventilated façades in a simple but clever way, by removing or keeping the recessed portion. 
Photo: Stéphane Groleau
The building’s organic configuration, in symbiosis with the site, nearby activities and views, demands that the main volumes include certain openings. Smoother and paler cedar cladding is used in these locations, evoking the contrast between skin and flesh in freshly cut fruit, enabling a coherent reading of the building.
Photo: Stéphane Groleau
First in a series of three
The Centre de Services Le Bonnallie is the first of three buildings to be built by the Anne Carrier architectural firm in Mont Orford Park. Collectively, the projects will give the park a unique, identity-shaping architectural signature. The continuity of the approach, focused on clear architectural expression, will lead to rich, stimulating places that sustain a constant dialogue with users and the environment, in every season.
Photo: Stéphane Groleau
Photo: Stéphane Groleau
Drawing: Anne Carrier architecture
Drawing: Anne Carrier architecture

Related articles

Featured Project

Coop Himmelb(l)au

PANEUM – Wunderkammer des Brotes (House of Bread II)

Other articles in this category