La Barque Residence

ACDF Architecture
29. January 2019
Photo: Adrien Williams

La Barque is a hyperactive family’s peaceful shelter. Located on the shores of Lake Ouareau in Saint-Donat, the house was inspired by the owners’ love for the northern landscapes.

Project: La Barque Residence, 2018
Location: St-Donat-de-Montcalm, Quebec, Canada
Area: 2800 sf (260 m2)
Architect: ACDF Architecture
Project Team: Maxime-Alexis Frappier, Patrick Morand, Kassandra Bonneville, Yoanna Anastassova, Mireille Létourneau, Romilda Reda
Structural Engineer: Latéral, Ingénieurs en structure
Entrepreneur: Marion & Gauthier, Entrepreneurs général
Photographer: Adrien Williams

Photo: Adrien Williams

Under the curved ceiling of the house, reminiscent of a boat hull, its serene interior atmosphere captures the calm of the surrounding hills and provides the family with a place to catch its breath between two ski slopes or two waterski runs. 

Photo: Adrien Williams

The site’s characteristics strongly influenced the architectural concept. Nestled between a road and the lake, the house shelters itself from unwanted attention on the street side with its dislocated façade that extends into an exterior wall hiding a barbecue and a pizza oven. Lake side, it opens itself up to nature. From the main entrance, one can feel the landscape pouring into the house through the carefully planned openings.

Photo: Adrien Williams

La Barque presents itself as a dark wood prism sitting on a mineral base but it hides a surprising softness. Inside, like a hand-carved object, a curved wood ceiling unfolds throughout the space. This simple yet strong design element is a reassuring presence to its residents. 

Photo: Adrien Williams

Sunlight penetrates into the space through the raised portions of the ceiling at both ends of the residence and its aptly designed curves distribute it deep inside the house. The top level where the entrance is located hosts the kitchen, the dining room and two bedrooms while a family room, a sauna and the children’s rooms are located downstairs. 

Photo: Adrien Williams

From their elevated terrace under the rising curve of the roof, the residents can contemplate the calm surface of the lake. Cleverly built-in mosquito nets allow the family to appreciate nature all-year round. 

Photo: Adrien Williams

La Barque is a peaceful haven that invites its occupants to slow down and rest. The grandiose yet comforting curve of the ceiling and the simple materials of the interior spaces create a place where the lake and the surrounding hills become more than a mere backdrop. La Barque grants its residents with a majestic roof under which they can comfortably experience nature in all its beauty.

Photo: Adrien Williams
Photo: Adrien Williams
Photo: Adrien Williams

Related articles

Featured Project

Jean-Paul Viguier et Associés

SFR Headquarters

Other articles in this category

Paloma
Today
Janet Nash House
1 week ago
Arc
2 weeks ago
Tianjin Exploratorium
3 weeks ago