Paradinha

Aldeia da Paradinha, Alvarenga, Portugal
Foto © Fernando Guerra_FG+SG
Foto © Fernando Guerra_FG+SG
Foto © Fernando Guerra_FG+SG
Foto © Fernando Guerra_FG+SG
Foto © Fernando Guerra_FG+SG
Foto © Fernando Guerra_FG+SG
Foto © Fernando Guerra_FG+SG
Foto © Fernando Guerra_FG+SG
Foto © Fernando Guerra_FG+SG
Foto © Fernando Guerra_FG+SG
Foto © Fernando Guerra_FG+SG
Foto © Fernando Guerra_FG+SG
Foto © Fernando Guerra_FG+SG
Foto © Fernando Guerra_FG+SG
Foto © Fernando Guerra_FG+SG
Foto © Fernando Guerra_FG+SG
Foto © Fernando Guerra_FG+SG
Foto © Fernando Guerra_FG+SG
Foto © Fernando Guerra_FG+SG
Foto © Fernando Guerra_FG+SG
Foto © Fernando Guerra_FG+SG
Foto © Fernando Guerra_FG+SG
Foto © Fernando Guerra_FG+SG
Foto © Fernando Guerra_FG+SG
Foto © Fernando Guerra_FG+SG
Foto © Fernando Guerra_FG+SG
Foto © Fernando Guerra_FG+SG
Foto © Fernando Guerra_FG+SG
Foto © Fernando Guerra_FG+SG
Zeichnung © SUMMARY
Zeichnung © SUMMARY
Zeichnung © SUMMARY
Zeichnung © SUMMARY
Zeichnung © SUMMARY
Zeichnung © SUMMARY
Zeichnung © SUMMARY
Zeichnung © SUMMARY
Zeichnung © SUMMARY
Zeichnung © SUMMARY
Zeichnung © SUMMARY
Architekten
SUMMARY Architects
Standort
Aldeia da Paradinha, Alvarenga, Portugal
Jahr
2021
Team
Samuel Gonçalves (Lead architect), João Meira, Inês Vieira Rodrigues, Stelios Polyviou
Building Structures And Networks
FTS Technical Solutions
Electricity And Communications
ARproj

11 Retreat Cabins in the Woods

Considering the roughness and the remoteness of this plot it would be difficult (and extremely expensive) to assemble construction yards for a traditional building. Thus, in this case, resorting to prefabricated structures was not just a choice, but the only efficient option we had to simplify the building process within such conditions.

The initial commission was to distribute several touristic rooms over the terrain. However, we proposed small houses - not just rooms - so that some of them would be able to work as full-time houses rather than tourism units. Mixing these two different programs (tourism + housing) we ensure that this complex will not have a seasonal occupation, being inhabited during the whole year and not just in the vacation period. This multifunctional approach promotes the intensity of this complex’s occupation, therefore fostering its frequent maintenance and improving the security of the area.

This project was an opportunity to make new experiences within the Gomos building system: in each house, all the technical installations (water, electricity and climatization) were concentrated in just one module and extended to the other models externally. This procedure was standardly repeated in the whole project, accelerating its production/assembly process.

The project is composed of eleven small cabins, including four different typologies, from 28sqm to 58sqm. They are distributed across the plot according to the natural configuration of the terrain, altering it as little as possible. The old stone walls and the existing trees were preserved – the houses were carefully placed around them. Combining this apparently arbitrary positioning with different orientations allowed the houses not to block each other’s views. From the balconies, behind the wooden slats, we can see the forest and, in some cases, the river.

Dazugehörige Projekte

  • Lifestyle Finland
    Lien Tran Interior Design
  • The Wellness Loft
    Lien Tran Interior Design
  • AESOP SHINJUKU
    CASE-REAL / KOICHI FUTATSUMATA STUDIO
  • Gallery COMMON
    CASE-REAL / KOICHI FUTATSUMATA STUDIO
  • RESTAURANT ON THE SEA
    CASE-REAL / KOICHI FUTATSUMATA STUDIO

Magazin

Andere Projekte von SUMMARY Architects

Gomos
Arouca, Portugal
1000m2 prefabricated
Vale de Cambra, Portugal
La Biennale di Venezia - 15th International Architecture Exhibition
Venice, Italien