NICCA Innovation Center

Tetsuo Kobori Architects
11. februari 2019
Photo: Takahiro Arai

Tetsuo Kobori Architects answered a few of our questions about the NICCA Innovation Center, a new research center in Fukui, Japan, for NICCA Chemical Group.

Project: NICCA Innovation Center, 2017
Location: Fukui-city, Fukui, Japan
Client: NICCA Chemical Co., Ltd.
Architect: Tetsuo Kobori Architects
Design Principal: Tetsuo Kobori
Project Team: Tetsuo Kobori, Kazuya Iida, Syunya Abe, Osaki Yuta,Rumi Maejima, Yusuke Nakanishi
Contractor: Shimizu Corporation
Engineering: Arup
Landscape Design: Studio Terra
Lighting Design: Izumi Okayasu Lighting Design
Textile Design: Yoko Ando Design
Site Area: 12,360 m2
Floor Area: 7,495m2
The light-filled commons features natural ventilation. (Photo: Takahiro Arai)
Please give us an overview of the project.

The chemical manufacturer NICCA Chemical Group commissioned this new research center in the regional Japanese city of Fukui, where it is based. Fukui has been a center of international exchange since ancient times, and the client requested a facility that would be a source of innovation bringing people “from the world to Fukui.” We felt that in order to liberate researchers from the extremely individual activity of experimentation and allow them to share their conflicts and direct emotions with others at the physical level, an open community space for prototyping would be essential. 

We glassed in all of the laboratories that had previously been closed off and situated a commons (office) in the center. The commons is a space where people, the natural environment, activities, and tools are constantly in flux. A diverse population uses this space for diverse purposes, leading to cross-fertilization between different ideas and approaches. The “street” running from the first to the fourth floor allows a birdʼs eye view that enables a museum-like multi-layered experience of all of the buildingʼs spaces, while the showroom, cafeteria, and other areas adjoining the street function like an urban bazaar where researchers and other professionals interact. The street thus offers a sequence of encounters that elicit emotions. 

Glass walls connect laboratories seamlessly to the commons. (Photo: Takahiro Ahai)
What was most important for you during the design process?

During the design phase of the new research center, employees at the client company held seven workshops to reflect on working styles and design. The employees took ownership of the design process, debating the type of building they wanted and how they wanted to work, and we incorporated the results of those discussions into the final design. They continued the workshops during the construction phase as well, discussing the concrete details of working styles, ways of using furniture, and how the facility should function as an open innovation center after construction was complete.  

The cubic commons overlap three-dimensionally. (Photo: Takahio Ahai)
What challenges did you face in the project? How did you respond to them?

Fukui has many overcast days, and fewer hours of sunlight than other parts of Japan. Within this context we had two contradictory goals: to make use of Fukui’s precious sunlight and to block excessive heat from solar radiation. Our solution was to cool the sunlight. We ran Thermal Active Building System (TABS) pipes through the floors and walls, removing the warmth from sunlight entering through slits in the concrete slab ceiling so that only the brightness was incorporated into the space. After the groundwater cools the solar radiation, it is used in the laboratories, toilets, sprinklers, skylight-cooling sprinkler system, and for melting snow. 

Slits in the ceiling cast bands of light onto the walls for a brief period around the summer solstice. (Photo: Takahiro Ahai)
What did you learn from this project? What will you take from it to future projects?

By developing a shared understanding with the client regarding not only the architecture but also topics such as furnishings and approaches to work, we were able to reconstruct the relationship between architecture and people. In particular, transforming concepts into actual spaces through the seven workshops was a new experience for us. Our goal was to create a four-dimensional mesh-like structure in which the natural environment, human relationships, and the information environment intersected in three dimensions and changes over time added the fourth dimension. Case studies of the natural environment and society comprise one aspect of a space, and we believe that to heighten creativity, the structure of that space should be derived from nature. 

By moving through the space, one can look down on to activities throughout the building. (Photo: Takahiro Ahai)
Groundwater circulates through pipes embedded in the concrete ceiling slab, removing heat from sunlight as it enters the building. (Photo: Takahiro Ahai)
Light-diffusing fabric brings natural light to the lower floors. (Photo: Takahiro Ahai)
Researchers gather in the commons, which are surrounded by glassed-in laboratories. (Photo: Takahiro Ahai)
Soft light pours into the commons from the north side. (Photo: Takahiro Ahai)
The “Main Street” connecting the first though fourth floors promotes communication. (Photo: Takahiro Ahai)
The seamless connection of spaces encourages speedy interactions. (Photo: Takahiro Ahai)
The gallery displays art featuring Echizen washi paper, a traditional Fukui handicraft. (Photo: Takahiro Ahai)
Plantings and benches around the building help it blend into the surroundings. (Photo: Takahiro Ahai)
Groundwater runs through the front garden, cooling air that is then sucked into the building. (Photo: Takahiro Ahai)
Soft light filters through the double layer of louvers on the façade. (Photo: Takahiro Ahai)
Floor plans (Drawing: Tetsuo Kobori Architects)
Floor plans (Drawing: Tetsuo Kobori Architects)

Gerelateerde artikelen

Uitgelicht project

Mecanoo

Eurojust (EU agency)

Andere artikelen in deze categorie