Foto © Patrick Bingham-Hall
Foto © Patrick Bingham-Hall
Foto © Patrick Bingham-Hall
Foto © Edward Hendricks
Foto © Patrick Bingham-Hall
Foto © Patrick Bingham-Hall
Foto © Edward Hendricks
Foto © Edward Hendricks
Foto © Patrick Bingham-Hall
Foto © Patrick Bingham-Hall

Enabling Village

 Volver a la lista de Proyectos
Dirección
20 Lengkok Bahru, 159053 Singapore, Singapore
Año
2016
Client

SG Enable Ltd
 
Project Dates
Design Inception: February 2014
 
Start of Construction
September 2014
 
Completion/Handover
November 2015
 
CSC
June 2016
 
Project Cost
S$ 12,687,557 (Awarded)
 
Project Size
Site Area: 31,605.7 sqm
 
Constructed Area
15,025 sqm (excluding gardens)
 
Architect
WOHA Architects Pte Ltd
Wong Mun Summ, Richard Hassell, Phua Hong Wei, 
Evelyn Ng, Joshua Seow, Chung Gyeong Oh, Daryl Venpin, Ecknaathh Bala
 
Mechanical & Electrical Engineer
AE&T Consultants Pte Ltd
 
Civil & Structural Engineer
Ronnie & Koh Consultants Pte Ltd
 
Quantity Surveyor
Davis Langdon KPK (Singapore) Pte Ltd
 
Landscape Consultant
Salad Dressing
 
Main Contractor
Sunray Woodcraft Construction Pte Lt
 
Nominated Sub-contractors
Lift
Mitsubishi Elevator (Singapore) Pte Softscape Ltd
Signage
Plantwerkz Pte Ltd
Ultimate Display System Pte Ltd
 


Located in Redhill, the project is a demonstration of heartland rejuvenation and community building, through Masterplanning and the adaptive reuse of Bukit Merah Vocational Institute built in the 1970s. The property was re-purposed as the Enabling Village - an inclusive space that integrates education, work, training, retail and lifestyle, connecting people with disabilities and the society.


 


Before re-development, the property did not contribute to the neighbourhood. The Masterplan re-imagines the Enabling Village as a park/garden destination, and is designed as an integral part of the neighbourhood's pedestrian network.


 


The design scope includes architecture, interior design, signage, lighting, art and landscaping to deliver a holistically integrated environment. The buildings are re-named as "Nest", "Playground", "Village Green", "Hive", "Hub" and "Academy" - based on their characters and programmes. These are seamlessly connected by ramps, landings and lifts.


 


The new Nest building is anchored at the main pond and serves as a beacon, drawing pedestrian flow through the new linkways. The architectural expression and finishes are continued at the existing buildings as facade, canopies and surfaces. A timber terrace is laid over the courtyard at the Playground, stepping down as an amphitheatre with integrated ramps. The terrace continues under and past the building as a balcony overlooking activity islands and as a garden trail connecting to the adjacent housing precinct. Pre-cast concrete pipes are inserted below the amphitheatre as resting nooks. The open space between the Village Green and the Hive is reactivated as a garden yard with re-purposed sea containers as bridges, follies and meeting rooms loosely scattered with recycled oil drum planters. 'Up-cycling' continues as interior design features in the Art Faculty and Hive. 


 


Wayfinding is developed as a series of touch-points at entries and strategic junctions to assist with orientation and navigation. Each building is identified by a feature wall with coloured graphics. External lighting is designed to give a serene park ambience. Building facades, drop-offs, cabanas and walkways are accentuated as beacons and connectors in the park. Art is integrated into the garden with building-scale murals, incorporating artwork by autistic artists. 


 


Landscaping and water gardens are designed with a variety of native species, scales and colours, complementing the conserved trees to attract biodiversity and support ecosystems. Verandahs and cabanas extend out from passages as outdoor meeting spaces, bringing nature closer to people.


 


The Enabling Village champions sustainability and sociability by promoting the learning, bonding and healing of people with varying abilities within a biophilic environment. This creates an inclusive space that enables and values everyone.

Otros proyectos de WOHA

Newton Suites
Singapore, Singapore
Bras Basah Mass Rapid Transit (MRT) Station
Singapore, Singapore
Stadium Mass Rapid Transit (MRT) Station
Singapore, Singapore
Alila Villas Uluwatu
Bali, Indonesia, Indonesia
The Met
Bangkok, Thailand
School of the Arts
Singapore, Singapore