Photo © Patrick Bingham-Hall
Photo © Patrick Bingham-Hall
Picture © Patrick Bingham-Hall
Photo © Patrick Bingham-Hall
Photo © Patrick Bingham-Hall
Photo © Patrick Bingham-Hall
Photo © Patrick Bingham-Hall
Photo © Patrick Bingham-Hall
Photo © Patrick Bingham-Hall
Photo © Patrick Bingham-Hall

SkyVille @ Dawson

 Back to Projects list
Address
85-88 Dawson Road, 141085, Singapore, Singapore
Year
2015

Project Dates
Design Inception : Aug 2007 
Start of Construction : 15 Oct 2010 
Completion Date (construction) : 3rd quarter 2015 
Handover to Residents (first block) : July 2015
 
Project Size
Gross Floor Area: 113,959.60 sqm
Plot Area: 29,392sqm
Height: From 1st storey slab level up: 147.8 metres. 152.4 ASML. 47 storeys
Plot Ratio: 3.8772
Density (persons/ha of site area): 922.77
Community Space (m2 per person): 4.78
Community Space (% of GFA): 11.38%
Community Plot Ratio: 1.47

Architects
WOHA : Richard Hassell, Wong Mun Summ, Chan Ee Mun, Pearl Chee Siew Choo , Dharmaraj Subramaniam, Ho Soo Ying, Lim Yin Chao, Ranjit Wagh, Sabrina Foong, Daniel Fung Khai Meng, Tan Yi Qing, Nixon Sicat, Kwong Lay Lay, Sivakumar Balaiyan, Dennis P. Formalejo, Lau Wan Nie, Wan Pow Chween
 
Client
Housing & Development Board
 
Civil & Structural Engr
LBW Consultants LLP
 
Mechanical & Electrical Engr
BECA Carter Hollings & Ferner (S. E. Asia) Pte Ltd
 
Quantity Surveyors
Davis Langdon KPK (Singapore) Pte. Ltd
 
Landscape Consultant
ICN Design International
 
Greenmark Consultant
BECA Carter Hollings & Ferner (S. E. Asia) Pte Ltd
 
Main Contractor
Hor Kew Private Limited
 


The project, located in a high-rise area of mixed private and public housing, demonstrates that high density can be high amenity. Community living, variety and sustainability are central themes. The project is ungated; all common areas are fully open to the public.


 


The central innovation is the public, external, shared spaces interwoven through the cluster of towers from the ground to the roof. Each home is part of a Sky Village comprising 80 homes sharing a sheltered community garden terrace. They are designed to foster interaction and be part of daily life. Every resident passes through, or looks over, this space on the way from the lift to apartment and can greet their fellow villagers, see children playing, and residents chatting.


 


Other community areas include a plaza located along a public linear park flanked by supermarket, coffee shop and retail spaces, and a childcare facility. Community living rooms - large double-volume verandah spaces - at ground level provided with seating areas overlooking a park. Pavilions for weddings and funerals, play and fitness areas, courts and lawns are bordered by a 150m long bioswale. The rooftop public skypark, open 24 hours, incorporates a 400m jogging track under pavilions capped by a photovoltaic array.


 


The design offers residents 3 plan variations for each size of unit. Flexible Layouts are based on column-free, beam-free apartment spaces, thereby eliminating waste and making allowance for diverse family sizes, various lifestyles (e.g. home office/loft-living) and future flexibility.


 


The history of the site is celebrated in the artwork project. A local artist has documented the changing character of the neighbourhood, and the art has been cast into the precast walls. The building design also includes blue glass elements that recall the old Hokkien dialect “Lam Po Lay”, which means blue glass district - the older generation public housing in the area had blue windows. Magnificent old rain trees were retained and incorporated into the landscaping.


 


Awarded a Platinum Greenmark rating - Singapore's highest and the first for public housing -  the project adopts robust passive design strategies including naturally lit and ventilated lobbies, staircases, access corridors. All apartments are naturally ventilated and due to the open, airy design, a substantial proportion of units have not installed air-conditioning. Photovoltaics on the roof power the common facilities. The design is fully precast and prefabricated, reducing waste and errors on site. The design creates variety through the re-arrangement of the modules, through colour, light and shade.


 

Other Projects by WOHA

Newton Suites
Singapore, Singapore
Bras Basah Mass Rapid Transit (MRT) Station
Singapore, Singapore
Stadium Mass Rapid Transit (MRT) Station
Singapore, Singapore
Alila Villas Uluwatu
Bali, Indonesia, Indonesia
The Met
Bangkok, Thailand
School of the Arts
Singapore, Singapore