Volksschule Absam Dorf

Absam, Austria
Photo © Bengt Stiller
Photo © Bengt Stiller
Photo © Bengt Stiller
Photo © Bengt Stiller
Photo © Bengt Stiller
Photo © Bengt Stiller
Photo © Bengt Stiller
Photo © Bengt Stiller
Photo © Bengt Stiller
Photo © Bengt Stiller
Photo © Bengt Stiller
Photo © Bengt Stiller
Photo © Bengt Stiller
Photo © Bengt Stiller
Photo © Bengt Stiller
Photo © Bengt Stiller
Photo © Bengt Stiller
Photo © Bengt Stiller
Photo © Bengt Stiller
Architects
Schenker Salvi Weber Architekten ZT GmbH
Address
Stainerstraße 5, 6067 Absam, Austria
Year
2016
Stories
1-5 Stories

All moved in! The extension of the primary school in the Tyrolean municipality of Absam was completed in September 2016. After one-and-a-half years of construction, kids are now frolicking around in the two-story kindergarten. The first sport classes are already taking place in the triple gymnasium, and sweet sounds are floating down from the new music school under the roof of the historic primary school building.

There wasn’t much space for the new building in the 7000-person community of Absam, the “village of the Olympians” in the Hall-Wattens region, just 20 minutes by car from Innsbruck. So the architects Schenker Salvi Weber – the only ones among the 20 competition participants – decided to situate the sports hall underground and, for structural reasons, build the two-story kindergarten atop in a lightweight wood frame construction.

Harmonious Dramaturgy

The new kindergarten complements the 110-year-old historic primary school to create a protected and inviting schoolyard against the picturesque Alpine backdrop of the Karwendel mountain chain. Its built volume matches the modest scale of the village and the children and integrates seamlessly into the existing ensemble. In keeping with the surroundings, the two-story wood building is clad with scratched plaster.

Inside the Kindergarten: A Playful Learning Landscape at a Child’s Scale

The interior of the passive house promotes a philosophy prevalent in the work of the architects. Here the rooms are structured into a harmonious spatial continuum, a playful learning landscape at a child’s scale with a diverse range of attractive views both to the outside and inside, horizontally and vertically.

The house accommodates 120 kindergarten and 24 nursery places, which are distributed throughout eight group rooms. Different sized perforations in the façade have soffits you can sit on and offer framed views to nature literally “at eye level” – both for the little ones as well as adults. Niches, community spaces, open and intimate room sequences alternate and flow into one another. Their functions can be modified as desired by the supervisors through doors, curtains, and sliding panels, fostering spaces for smaller groups, creative games, or the afternoon nap while maintaining a good overview of all activities.

The nucleus of the kindergarten is the circulation and orientation space, a wide stairway with a wrap-around gallery and umbrella-like skylight cones for artificial and daylight. It flows directly into a community dining area and combines with the eight adjacent children group rooms into a big, bright shared space, a fluid learning and playing landscape, where all spaces are equally weighted

Material and Color Concept of the Kindergarten

The color and material concept – pastel colors with oiled oak wood furnishings, solid oak parquet floors, felt curtains, and light-brown wood wool acoustic ceilings – is consciously reserved, just like the high-quality oiled oak furniture designed by Schenker Salvi Weber and manufactured by regional handcraft businesses. The solid wood children’s tables and chairs were made by the Tyrolean furniture company Hussl.

Bright Subterranean Triple Gymnasium

The material concept of the kindergarten is continued in the underground 44 x 22 meter triple gymnasium with white wood wool acoustic ceilings and warm oak for the window frames, doors, handrails, and spectator stands. As a dominant accent, the architects selected the raw haptics of exposed concrete and bright mineral ceramic tiling, emphasizing a subterranean, mineral, and cavernous quality.

A 20-meter-high climbing wall for the bigger kids – which stretches from the lowest floor up into the kindergarten above and is dramatically lit by skylights and windows on different floors – interlocks below and above. Views through, in, and up and interwoven spatial sequences were again important themes for the architects.

With its walls and floors clad in wood the gymnasium seems like a container embedded in the exposed concrete. It can be partitioned (1/3 to 2/3) to meet all sport and competition standards. The excavation work for the gymnasium was a technical challenge as it abuts the foundation of the old primary school. The large reinforced steel T-beams for the sports hall had to be dimensioned in such a manner that they could be prefabricated and transported on the narrow access roads of the village.

Music School under the Roof

The sports hall is connected to the primary school via an underground passageway. Under its historic hip roof a music school is housed on a mere 550 square meters with six rehearsal rooms and a large auditorium furnished with a generous, space-saving seating surface as opposed to chairs.

Reference is made to the materiality of the kindergarten and gymnasium here as well. The warm oak wood combines elegantly with the white painted roof structure, and the acoustically-effective, white-glazed laths create a bright and festive atmosphere, making the smaller spaces seem all the more generous.

Project Details:
Commission Type: EU-wide, open competition, general planning
Awards: Competition, 1st Prize, Award for Architecture and Sustainability Austria, Nomination
Client: Gemeinde Absam
Location: Absam, AT
Competition: 2013
Realization: 2014-2016
Status: Built
GFA: 4090 m²
Building Costs: 9,0 M EUR
Energy Efficiency: Passivhausstandard
Team: Bettina Doser, Sophie Gerg, Teresa de Miguel, Thomas Morgner, Hans Reumann, Barbara Roller, Tiago Santana, Michael Salvi, Andres Schenker, Verena Theil, Tina Tobisch, Katalin Tóth, Rowena Ullrich, Thomas Weber

Cooperation:
Statics: Merz Kley Partner, ZSZ Ingenierure
Building Physics: IBO – Österreichisches Institut für Bauen und Ökologie
Construction Management and Costs: Die Bauleiter
Building Services Engineering: Moser + Partner Ingenieurbüro
Lighting Design: Designbüro Christian Ploderer
Landscape Architect: DnD Landschaftsplanung
Photography: Bengt Stiller

Related Projects

  • Osaka University MACHIKANE Nursery school
    Coelacanth K&H Architects
  • Pool Pavilion
    Reddymade
  • Sanierung Geschäftshaus Aeschenvorstadt
    KREN Architektur
  • Armadale Residence
    Rob Mills Architecture & Interiors
  • New chalet
    Arttesa, designed & tailored

Magazine

Other Projects by Schenker Salvi Weber Architekten ZT GmbH

Post am Rochus
Vienna, Austria
Sillblock Housing Estate Innsbruck
Innsbruck, Austria
Med Campus Vienna
Revitalization ÖBB Offices Vienn
Vienna, Austria
Homes Franciscan Sisters Vienna
Vienna, Austria
House S Ehingen
Ehingen, Germany