Shenzhen Energy Mansion

Shenzhen, China
Photo © Chao Zhang
Photo © Chao Zhang
Photo © Laurian Ghinitoiu
Photo © Laurian Ghinitoiu
Photo © Chao Zhang
Photo © Laurian Ghinitoiu
Photo © Chao Zhang
Photo © Laurian Ghinitoiu
Photo © Chao Zhang
Photo © Chao Zhang
Photo © Chao Zhang
Photo © Chao Zhang
Photo © Chao Zhang
Photo © Chao Zhang
Photo © Chao Zhang
Photo © Chao Zhang
Photo © Chao Zhang
Architects
BIG – Bjarke Ingels Group
Location
Shenzhen, China
Year
2018
Stories
20-100 Stories
Client
Shenzhen Energy Company
Team
Bjarke Ingels (Partner-in-Charge), Andreas Klok Pedersen (Partner-in-Charge), Martin Voelkle (Project Manager), Song He (Project Leader), Andre Schmidt (Project Leader), Alessio Zenaro, Alex Cozma, Alina Tamosiunaite, Alysen Hiller, Ana Merino, Andreas Geisler Johansen, Annette Jensen, Armor Rivas, Balaj IIulian, Brian Yang, Baptiste Blot, Buster Christiansen, Cat Huang, Cecilia Ho, Christian Alvarez, Christin Svensson, Claudia Hertrich, Claudio Moretti, Cory Mattheis, Dave Brown, Dennis Rasmussen, Doug Stechschulte, Eskild Nordbud, Fan Zhang, Felicia Guldberg, Flavien Menu, Fred Zhou, Gaetan Brunet, Gül Ertekin, Henrik Kania, Iris Van der Heide, James Schrader, Jan Magasanik, Jan Borgstrøm, Jeppe Ecklon, Jelena Vucic, João Albuquerque, Jonas Mønster, Karsten Hansen, Kuba Snopek, Malte Kloe, Mikkel Marcker Stubgaard, Michael Andersen, Michal Kristof, Min Ter Lim, Oana Simionescu, Nicklas A. Rasch
Collaborators
ARUP, Transsolar, Front

The 96,000m2 office development for the state-owned Shenzhen Energy Company is designed to look and feel at home in the cultural, political and business center of Shenzhen, while standing out as a new social and sustainable landmark at the main axis of the city.

The volume and height of the new headquarters for Shenzhen Energy Company was predetermined by the urban masterplan for the central area. The development consists of two towers rising 220m to the north and 120m to the south, linked together at the feet by a 34m podium housing the main lobbies, a conference center, cafeteria and exhibition space. Together with the neighboring towers, the development forms a continuous curved skyline marking the center of Shenzhen.

BIG developed an undulating building envelope which creates a rippled skin around both towers and breaks away from the traditional glass curtain wall. By folding parts of the envelope that would reduce solar loads and glare, a façade with closed and open parts oscillate between transparency to one side and opacity to the other. The closed parts provide high-insulation while blocking direct sunlight and providing views out. As a result, the towers appear as a classical shape with an organic pattern from a distance and as an elegant pleated structure from close-up.

The sinuous direction of the façade corresponds to the solar orientation: it maximizes north-facing opening for natural light and views, while minimizing exposure on the sunny sides. This sustainable facade system reduces the overall energy consumption of the building without any moving parts or complicated technology.

From the street level, a series of walls are pulled open for visitors to enter the commercial spaces from the north and south end of the buildings, while professionals enter from the front plaza into the daylight-filled lobby. Once inside, the linearity of the building façade continues horizontally: the pixel landscape of the stone planter boxes is in the same dimensions and arranged in the same pattern as the ripples of the building envelope.

The offices for Shenzhen Energy Company are placed on the highest floors for employees to enjoy views to the city, while the remaining floors are rentable office space. Within the protruded areas of the building, the façade is stretched out—two smooth deformations create large spaces for extra good views on each floor, meeting rooms, executive clubs and staff facilities.

The folded wall provides a free view through clear glass in one direction and creates a condition with plenty of diffused daylight by reflecting the direct sun between the interior panels. Even when the sun comes directly from the east or west, the main part of the solar rays are reflected off of the glass due to the flat angle of the windows.

As the sun sets, the changing transparency and the curved lines of the façade create an almost wood-like texture or a scene of vertical terraced hills. The slits that open between the curtain wall to reveal special spaces such as boardrooms, executive offices and beakout areas, lend the building a distinct character from different parts of the city.

Related Projects

  • Umbau UBP Bahnhofstrasse 1
    Meyer Moser Lanz Architekten AG
  • Epoch Films, Office
    Neil Logan, Architect
  • Bürozentrum Haueneberstein
    PAKULA & FISCHER
  • Neubau Polizeigebäude Aarau
    Oliv Brunner Volk Architekten
  • Hafven, Coworking und Maker Space
    PICHLER Ingenieure

Magazine

Other Projects by BIG – Bjarke Ingels Group

Zira Island Master Plan
Baku, Azerbaijan
THE MOUNTAIN
Copenhagen, Denmark
VM Houses (PLOT= BIG + JDS)
Copenhagen, Denmark
Maritime Youth House (PLOT = BIG + JDS)
Copenhagen, Denmark
XPO, Danish Pavilion EXPO 2010
Shanghai, China
8 HOUSE
Copenhagen, Denmark