Renovation of the Qinchang Village CPC Branch Office Community Center

Jiaozuo, China
Photo © Chao Zhang
Photo © Chao Zhang
Photo © Chao Zhang
Photo © Chao Zhang
Photo © Chao Zhang
Photo © Chao Zhang
Photo © Chao Zhang
Photo © Chao Zhang
Photo © Chao Zhang
Photo © Chao Zhang
Photo © Chao Zhang
Photo © Chao Zhang
Photo © Chao Zhang
Photo © Chao Zhang
Photo © Chao Zhang
Photo © Chao Zhang
Photo © Chao Zhang
Photo © Chao Zhang
Photo © Chao Zhang
Photo © Chao Zhang
Photo © Chao Zhang
Photo © Chao Zhang
Photo © Chao Zhang
Photo © Chao Zhang
Photo © Chao Zhang
Architects
Studio 10
Address
中国河南省焦作市修武县城关镇秦厂村, Jiaozuo, China
Year
2019
Team
An Huang, Chunhui Mo, Cristina Moreno Cabello, Meishi Zhao, Xin Zheng, Zixia Huang, Hao Wu(Intern), Liangyu Shen(Intern), Feifei Chen(Project Assistant), Jiaxiao Bao(Project Assistant), Ming Tang(Project Assistant), Shi Zhou(Director)

The Qinchang Village Community Center is located in Qinchang Village, Xiuwu County,an ancient town in central China, with a history that dates back to as early as 1000b.c., when King Wu of Zhou Dynasty named the town after his great triumph.

The community center is located at the eastern periphery of the village, adjacent to the vast village residential courtyard houses to its west while bordering the county main street and community park immediately to its east as well as rye fields further east. It was renovated from an existing CPC village branch office on site, which was a cold and distant walled two-story building covered in grey tiles. The 50-meter-long courtyard had separated the western residential areas from the eastern traffic and nature, making it necessary for pedestrians to bypass in order to get from one side to the other.

The project explores the duality of both transcendence and everyday life aesthetics. On one hand, it calls for sublime feelings of transcendence and exaltation; On the other hand, being the only public facility building in the village, the community center naturally would need to accommodate multiple functions, serving as a venue for events and gatherings, an office for the local administrative committee as well as a destination where villagers would take a walk to after dinner, or simply hang out during the day.

We have taken our inspirations from archetypes of the local traditional earth shelter courtyard dwellings on one hand, opened up the courtyard walls by replacing them with arched veranda, creating a cloister that is open on three sides. Pedestrian experience between the west and east sides is thus enhanced with the increased porosity, while the cloister has provided a gathering and hang-out space for villagers of all age.

On the other hand, the planar arches used repeatedly on the facades of the old building has been reinforced and extracted, reappearing as the motif throughout the project in a symbolic manner. By veiling the massing of the building with layers of translucent PC panel, geometric forms have been completed and articulated, while the translucency has added a sense of lightness, ambiguity and surreality to the “immaculate” geometry.

Furthermore, by providing low-speed seating zones on the western pavement, the latter has become an extension of the east-west pedestrian flows; By removing the northern walls and burying the originally open septic tank into ground, the north facade now has redefined the northern alley interface, carrying along the openness from the other sides.

The original blackboards at the gate have been preserved. In today’s “Age of Information and Smart Phones”, villagers would still take a walk regularly after dinner to the blackboards bulletin for obtaining information and exchanging gossips with acquaintances run into.

On a late summer afternoon, kids would practice their roller skating skills in the matrix of dried birch trunks to which timeline information carved out on bronze plates are fixed. When night falls, villagers would voluntarily start night markets on the street in front of the Community Center, first-time visitors would start live stream broadcasts on their social media in the courtyard, where senior ladies attract large audiences as they rehearse their group dance.

In the distance, boundaries are blurred while ideology and nature are intertwined and integrated with the human dimension. Qinchang Village CPC Branch Office has become a center that serves the community as well as a lively place of gathering.

Related Projects

  • Herman Miller National Showroom
    Krueck Sexton Partners
  • The Ark, Condominiums
    Form4 Architecture
  • SFMOMA Rooftop Garden
    Jensen Architects
  • Kokoris Residence
    Jensen Architects
  • Turner Duckworth Offices
    Jensen Architects

Magazine

Other Projects by Studio 10

The Qinchang Village Town Hall
Jiaozuo, China
Hall of Immortality at Longshan Cemetery
Jiaozuo, China
V&A Fashioned from Nature
Shenzhen, China
Geijoeng Concept Store
Shenzhen, China
Vista House - Remodeling of a Private Residence
Shenzhen, China
Spatial Design of Long Life Design: Thinking and Practice 2000‒2020
Shenzhen, China