Primary School Weissenstein

Würenlingen, Switzerland
Photo © Johannes Marburg
Photo © Johannes Marburg
Photo © Johannes Marburg
Photo © Johannes Marburg
Photo © Johannes Marburg
Photo © Johannes Marburg
Photo © Johannes Marburg
Photo © Johannes Marburg
Photo © Johannes Marburg
Photo © Johannes Marburg
Photo © Johannes Marburg
Photo © Johannes Marburg
Photo © Johannes Marburg
Photo © Johannes Marburg
Photo © Johannes Marburg
Photo © Johannes Marburg
Photo © Johannes Marburg
Photo © Johannes Marburg
Photo © Johannes Marburg
Photo © Johannes Marburg
Photo © Johannes Marburg
Photo © Johannes Marburg
Photo © Johannes Marburg
Photo © Johannes Marburg
Photo © Johannes Marburg
Photo © Johannes Marburg
Photo © Johannes Marburg
Photo © Johannes Marburg
Lighting Designers
lightsphere GmbH
Location
Würenlingen, Switzerland
Year
2020
Client
Einwohnergemeinde Würenlingen
Architekten
Ernst Niklaus Fausch Partner AG

Le Corbusier colors in a play of light.
The existing Weissenstein school complex was expanded with a new school building and a dual gymnasium. The school building defines itself as the "school living space" - with classrooms, kindergarten and auditorium. All areas can be operated individually or jointly and share in a central interior, the two-storey school hall. The two floors are connected by a freestanding multifunctional staircase furniture. Thanks to the coordinated fire protection concept, the school hall can be used and furnished completely for educational purposes, thus offering the opportunity to include the architectural concept in the lessons. The gymnasium is integrated into the existing sports complex thanks to its precise topographical positioning. A representative entrance with a two-storey foyer connects the level of the halls with the level of the additional bleachers at the level of the outdoor sports facilities.
All classrooms including the central main hall are optimally supplied with daylight thanks to a sophisticated daylight design. The supplementary artificial lighting integrates cautiously and particially invisibly into the architectural context.

The lighting design in the gym is all about functional and vertical lighting. Thanks to the focus of the vertical lighting, exciting perspectives and spatial relationships as well as an interplay of light, color and reflection arise.

Related Projects

  • WhO Interior Sheet
    WhO
  • Neues Wohnquartier in Mölln
    czerner göttsch architekten
  • Wohnhaus und Scheune
    Walker Architekten
  • National Museum of Qatar
    Werner Sobek – Engineering, Design & Sustainability
  • OP Erweiterung medius Klinik Nürtingen
    weinbrenner.single.arabzadeh. architektenwerkgemeinschaft

Magazine

Other Projects by lightsphere GmbH

Givaudan Office Building 1246
Kemptthal, Switzerland
Givaudan Innovation Center
Kemptthal, Switzerland
Clinicum Alpinum
Gaflei, Liechtenstein
Zurich Business School
Zurich , Switzerland
Restoration Vaduzersaal
Vaduz, Liechtenstein
Private Residence in Uitikon
Uitikon, Switzerland