Lippe-Residential-Home

Luenen, Germany
Photo © Hans-Juergen Landes
Photo © Hans-Juergen Landes
Photo © Hans-Juergen Landes
Photo © Hans-Juergen Landes
Photo © Hans-Juergen Landes
Photo © Hans-Juergen Landes
Photo © Hans-Juergen Landes
Photo © Hans-Juergen Landes
Schwarzplan / Site Plan
Drawing © TCHOBAN VOSS Architekten
Architects
TCHOBAN VOSS Architekten
Address
Konrad-Adenauer-Straße 16-26, 44534 Luenen, Germany
Year
2019
Client
Wohnungsbaugenossenschaft Lünen eG, Bauverein zu Lünen
Team
Architekt: Ekkehard Voss TCHOBAN VOSS Architekten, Assoziierter Partner: Frank Focke, Projektleiter: Andreas Hitz, Mitarbeiter:, Maria Herbst, Michael Both, Hoa Nguyen, Hajo Massel, Gregor Bocianowski (extern)
Structural engineers
Dipl.-Ing. Uwe Ostermann, Luenen
Structural engineers
Firchow & Melchers, Luenen
Acoustic insulation
uppenkamp und partner GmbH, Ahaus
Development planning
Bramey Ingenieure, Dortmund
Façade facing brick
Janinhoff GmbH Co KG, Muenster
Façade fibre cement
Eternit GmbH, Heidelberg
Façade insulation
Saint-Gobain Isover G+H AG, Duesseldorf
Balcony glazing
Solarlux GmbH, Melle
Awnings
Hella Sun Protection Technology GmbH, Duisburg
Garage doors
Hoermann KG, Steinhagen

The Lippewohnpark (Lippe Residential Park) in Luenen was planned as a green, quiet residential quarter close to the city with a total of eight buildings. The 13,400 square metre site is located directly on the open River Park Luenen, which leads from the city centre along the river into the countryside.

Along the high bank, six of the houses were built as five- to six-storey town villas with a square ground plan and staggered upper floors. In each of the buildings there are nine residential units. The continuous plinth floor houses the development, ancillary rooms and garage parking spaces. The green roofs of the garages were partially converted into terraces. All apartments are equipped with a balcony or a roof terrace.

The two buildings planned in the northern part of the property were designed as solitary buildings, each with five storeys, cellar rooms and a shared underground car park. The living space of the 2- to 3-room flats ranges between 55 and 115 square metres, whereby predominantly 3-room flats were created.

The exterior walls of all buildings consist of a 2-shell facing stone masonry. The façades are designed in a restrained, light colour palette with grey, white and sand-coloured tones and partly with relief surfaces. Predominantly room-high window elements in irregular arrangement give the buildings a fresh appearance.
All houses can be accessed barrier-free.

The buildings were constructed in the energy standard KfW-Effizienzhaus 55.

Related Projects

  • AESOP SHINJUKU
    CASE-REAL / KOICHI FUTATSUMATA STUDIO
  • Gallery COMMON
    CASE-REAL / KOICHI FUTATSUMATA STUDIO
  • RESTAURANT ON THE SEA
    CASE-REAL / KOICHI FUTATSUMATA STUDIO
  • CUTLERY for VALERIE OBJECTS
    CASE-REAL / KOICHI FUTATSUMATA STUDIO
  • Akeno Restaurant
    Cyrus Ghanai Interior Architecture & Design

Magazine

Other Projects by TCHOBAN VOSS Architekten

Seestrasse
Berlin, Germany
Greifswalder Strasse / Heinrich-Roller-Strasse
Berlin, Germany
Fire Station Wemb
Weeze, Germany
Regional Court Magdeburg
Magdeburg, Germany
Rosenthaler Str. 43-45
Berlin, Germany