Housing Stafflenbergstraße

Stuttgart, Germany
Housing Stafflenbergstraße Stuttgart
Visualization © Maaars, Zurich
Housing Stafflenbergstraße Stuttgart
Drawing © Riehle+Assoziierte
Housing Stafflenbergstraße Stuttgart
Photo © Model: Béla Berec, Esslingen
Architects
Riehle+Assoziierte
Location
Stuttgart, Germany
Year
2017

Defined by its hillside situation the housing project is developed in the tension field of a steep sloping topography and impressive views over Stuttgart and defines itself as an ensemble of self-similar urban figures with a single, reduced architectural language creating a high recognition value and a clear identity.

Within tight, legally binding boundaries the project explores the sculptural quality of brick on the outside and the flexibility of different dwelling types on the inside. The flexible organisation of private internal spaces and the clear allocation of semi-public and private external spaces are balanced in equivalence to allow for an urban density and high living quality.

The external building form is deliberately defined by setbacks and subtle deformations of deflected surfaces to express the solid buildings as boulders in a park-like landscape.

Client: EPPLE ZWEI, Stuttgart
Competition: November 2017, 1st prize
Status: Design development
Location: Stuttgart
Gross floor area: 21,000 m2
Model: Béla Berec, Esslingen
Render: Maaars, Zurich

Related Projects

  • The Yas Hotel
    Asymptote Architecture
  • 166 Perry Street
    Asymptote Architecture
  • F & B Pavilion
    A*PT Architecture
  • A. E. Smith School Library
    A*PT Architecture
  • Camera Jewel House
    Tonkin Liu

Magazine

Other Projects by Riehle+Assoziierte

Geschäftshaus an der Erms
Metzingen, Germany
Atrium Office Building Hugo Boss
Metzingen, Germany
Olio e Pane, Restaurant
Metzingen, Germany
D15 Administration Building
Metzingen, Germany
AEB Headquarters
Stuttgart, Germany
GARP Education Centre
Nürtingen, Germany