Hospital AZ Groeninge

Kortrijk, Belgium
Photo © Werner Huthmacher
Architects
Baumschlager Eberle Architekten
Address
President Kennedylaan, Kortrijk, Belgium
Year
2017

Discreet presence of a giant complex – The principal urban development objective of this large-scale project, the dimensions of which far exceed those of the surrounding fabric, is to ensure the successful integration of the complex into a park-like setting. The use of a traditional courtyard structure is an effective means to this end. A system of five interconnected blocks enables the 144,000 square-metre property to be broken down into appropriately sized units. The structure of the complex is determined by the individual modules, which function as independent units. This divides the building into clearly recognizable parts and simplifies the internal organisation. This hallmark of the interior can also be discerned in the overall layout of the five blocks. Its determining feature is the varied design of the internal courtyards, one of the purposes of which is to counteract any sense of anonymity and facilitate identification with the architecture.

The emphasis is on achieving as great a degree of normality as possible. The two-storey reception hall radiates spatial clarity and an airy spaciousness. A recurring feature throughout the complex is the continuous reference to the outdoor space. The organisation of the imposing building volume around the courtyards gives rise to intriguing spatial sequences and subtle changes of atmosphere, which give the whole complex a special quality. The homogeneous appearance of the facades with their (Arcadian) message of burden and support serves as a metaphor for the hospital: the comfort of its facilities mitigates the load the patients have to bear. The impression created by the hospital complex, which is framed and filled with greenery, is that of an urban structure of great diversity: a little town with houses and gardens – introverted, but not hermetic; open, but not exposed.

Client
AZ Groeninge v.z.w., Kortrijk, B

Planning
be Vaduz
osarantwerpen, Antwerpen, B
Project Architects: Christian Tabernigg, Hilde Vermolen, Louis Lateur, Bert Van Boxelaere
Assistance: Christian Hallweger, Susanne Bertsch, Daniela Concin, Joachim Ambrosig, Stephan Strässle, Gauthier Jonville, Hanspeter Böhlen, Stefan Kurath

Competition
2001, 1st prize

Characteristics
Site Area: 144.000 m²
Area of Building: 31.460 m²
Gross Floor Area: 115.717 m²
Net Floor Area: 105.280 m²
Building Volume: 489.485 m³
Commencement Of Planning: 2000
Commencement Of Work: 2005
Completion: 2017

Related Projects

  • Dialogue Center “Przełomy”
    KWK Promes architect
  • Hotel in Czorsztyn
    KWK Promes architect
  • Farmhouse with Lap Pool
    GLUCK+
  • Bar House
    GLUCK+
  • Bronx Preparatory Charter School, Bronx
    GLUCK+

Magazine

Other Projects by Baumschlager Eberle Architekten

University „La Cité de Sciences“
Belval, Luxembourg
Solids IJburg
Amsterdam, Netherlands
Villa K.
Switzerland, Switzerland
Quartier Connect
Zürich, Switzerland
2226
Lustenau, Austria
Chilestieg
Rümlang, Switzerland