Diocesan Chancery

Aachen, Germany
© Andreas Horsky
© Andreas Horsky
© Andreas Horsky
© Andreas Horsky
© Andreas Horsky
© Andreas Horsky
© Andreas Horsky
Architects
kadawittfeldarchitektur
Address
Am Klosterplatz 7, 52062 Aachen, Germany
Year
2018
Cost
Undisclosed
Stories
Undisclosed

BRIEF: Refurbishment and reoganisation of the Diocesan Chancery in Aachen

ADDED VALUE: Alongside the energy efficiency upgrade of the outdated building structure, the facade of the Chancery has been redesigned to create a clear complex that is perceived as a “place of the church”.

The reorganisation of offices and the new facade design have been used as an opportunity to bring the structure up to date with current energy standards. The reduced primary energy demand and the economical use of resources achieved through the upgrade reflect the considerate approach to the environment. Responding to the characteristics of the location, the new facade design blends in well with the cathedral complex and, for the first time, visibly displays the building’s function as a clerical institution. The colonnade of columns surrounding the ground floor completes the formerly undefined appearance of the buildings. Two courtyards are formed within the walls resembling the traditional structure of those next door, the Domhof and Katschhof. A new attractive entrance is created on the city square Klosterplatz through the interplay of columns and the Chancery’s courtyards. The two-storey foyer with café protruding into the courtyard is extended by a pleasant terrace with seating steps. As a result, the courtyard is not only an inviting place for employees to sit and relax when taking a break but also a pleasant outside waiting area for visitors to the Chancery.

Typology
Office Construction

Volume
GFA 5.200 m²

Client
Bistum Aachen

Architect
kadawittfeldarchitektur

Realization
2016–2018

Competition
1st prize - 2015

Project management
Michael Krumm

Photographer
Andreas Horsky

Related Projects

  • 6280.CH Coworking Hub
    Evolution Design
  • Hohes Holz auf der Lichtung | Neubau Büro- und Verwaltungsgebäude für die Ziegler Group
    Brückner & Brückner Architekten
  • Turning Gray into Green : Meishe River Greenway and Fengxiang Park, Haikou,China
    Turenscape
  • Tongnan Dafosi Wetland Park
    Turenscape
  • Slow Down: Liupanshui Minghu Wetland Park
    Turenscape

Magazine

Other Projects by kadawittfeldarchitektur

Kindergarten Sighartstein
Sighartstein, Austria
Partrizia Headquarters
Augsburg, Germany
Celtic Museum
Glauburg, Germany
Nürnberg Fair
Nürnberg, Germany
AachenMünchener HQ
Aachen, Germany
Mercedes Salzburg / Pappas Konzernzentrale
Salzburg, Austria