Columbia Building

Portland, USA
Columbia Building
Photo © Jeremy Bittermann
Columbia Building
Photo © Jeremy Bittermann
Columbia Building
Photo © Jeremy Bittermann
Columbia Building
Photo © Jeremy Bittermann
Columbia Building
Photo © Jeremy Bittermann
Columbia Building
Photo © Jeremy Bittermann
Columbia Building
Photo © Jeremy Bittermann
Columbia Building
Photo © Jeremy Bittermann
Columbia Building
Photo © Jeremy Bittermann
Columbia Building
Photo © Jeremy Bittermann
Columbia Building
Photo © Jeremy Bittermann
Columbia Building
Photo © Jeremy Bittermann
Columbia Building
Photo © Jeremy Bittermann
Columbia Building
Photo © Jeremy Bittermann
Columbia Building
Photo © Jeremy Bittermann
Columbia Building
Photo © Jeremy Bittermann
Columbia Building
Photo © Jeremy Bittermann
Architects
Skylab Architecture
Location
Portland, USA
Year
2014
Stories
1-5 Stories
Architecture
Skylab
Contractor
Skanska
Civil Engineer
Vigil Agrimis, Inc.
Structural Engineer
catena Consulting Engineers
Landscape
2.ink Studio
Lighting
Biella Lighting Design
Branding
The Felt Hat
Consultants
Green Building Services
Partner Architect
Solarc Architecture and Engineering Inc.
Sculpture Artist
John Grade
Client
Bureau of Environmental Services

The Columbia Building supports the City of Portland’s Bureau of Environmental Services. Housing workspace, a visitor reception area, and public meeting spaces, the 11,640-square-foot building not only supports the engineering department of the wastewater treatment facility but also functions as an immersive educational experience, all integrated within a sustainable landscape.

The new single-story building features seven folded cast-in-place concrete roof forms that channel stormwater through a planted roof, which drains along the berms into a visible collection system that leads to the Columbia River. The project accomplished three unique objectives in one single campus site: the creation of a vibrant and efficient workspace; clean on-site stormwater filtration; and a dynamic building that stimulates conversation about the health of the region’s watershed and rivers.

The transparent north facade focuses attention towards a central and partially enclosed Commons area, as well as to the habitat that surrounds the building. The serrated curtain wall features operable air circulation vents which enables the interior spaces to be natural ventilated. Mirrored glass reflects and refracts light in the Commons, merging the building into the landscape. The building is LEED Gold certified.

Related Projects

  • Ausbau zweite Dachgeschossebene und Sanierung Fassade
    Andreas Marti und Partner Architekten
  • Mehrfamilienhaus Auf Hirtenhof
    Andreas Marti und Partner Architekten
  • Umbau und Erweiterung Bündtenweg
    Andreas Marti und Partner Architekten
  • Bamboo Gateway
    West-line Studio
  • Kuro.Mori
    MEISSL ARCHITECTS

Magazine

Other Projects by Skylab Architecture

Sideyard
Portland, USA
W San Francisco
San Francisco, USA