ARCHETONIC

U-125

Mexico City, Mexico - 2016
3. April 2018
Photo: Yoshihiro Koitani
As architects, ARCHETONIC are inspired to make the most of the pre-existing infrastructure of Mexico city. This led them to design U-125, which recycles a house located in Lomas de Chapultepec and was originally built in the 1950s.
Project: U-125, 2016
Location: Lomas de Chapultepec, Mexico City
Client: ARCHETONIC
Architect: ARCHETONIC 
Architects: Jacobo Micha Mizrahi, Jaime Micha Balas
Design Team: Ernesto Rossell Zanotelli, Jessica Steiner Durán, Désirée Gómez Córdova. 
Main Contractor: ARCHETONIC
Consultants: Montes de Oca Ingenieros Consultores
Suppliers: Interbrax, Kone, Vitro canceles, Vitra-Ofita
Photo: Yoshihiro Koitani
They saw the potential of this building and had the vision to convert it into their firm’s headquarters. They preserved the house, giving it added value and a cutting-edge look.
Photo: Yoshihiro Koitani
The house that originally contained 300 square meters in three levels was intervened, transformed and extended. Today it hosts an office program with 604 square meters in four levels plus a terrace.
Photo: Yoshihiro Koitani
To consider the heritage value of the house was the guideline for their design process. They respected the proportions, openings, access and volume preserving its original essence, achieving harmony between the pre-existing space and their intervention.
Photo: Yoshihiro Koitani
Three metal-plate roofs refer to the proportions of the house below, and a metal mesh, tensioned between these roofs, give the building its discrete, clean and elegant look, while at night time, the lighting reveals its more complex characteristic — its history.
Photo: Rafael Gamo
Inside, at every level, a selection of different pieces of art is concerned with the fact that ARCHTONIC want their workspace to exhibit the talent of several artists, especifically Mexican.
Photo: Rafael Gamo
In the first level and upper levels they created terraces for the coexistence and recreation of their team. These areas are used daily to eat, live and work in open spaces overlooking the city.
Photo: Rafael Gamo
U-125 was a winner of the American Architecture Prize 2017 in Architectural Design | Restoration & Renovation.
Photo: Rafael Gamo
Photo: Rafael Gamo
Photo: Yoshihiro Koitani

Other articles in this category