LX Pavilion

OLI Architecture
20. April 2021
Photo: Albert Cheung, FRAME Studios

On a sloping estate in Bedford, NY, the LX Pavilion stands at the intersection of minimal and cerebral, of material and space: dualities emanating from the Richard Serra sculpture, London Cross (2014), within. 

Project: LX Pavilion, 2019
Location: Bedford, New York, USA
Client: Confidential
Architect: OLI Architecture
  • Partner in Charge: Hiroshi Okamoto
  • Project Architect: Dongshin Lee
Structural Engineer: LERA Consulting Structural Engineers (Elias Matar, Sami Matar)
MEP Engineer: Dagher Engineering (Elias Dagher, Daniel Nielson)
Daylighting Consultant: Carpenter Norris Consulting (David Norris)
Skylight Engineer: David Kufferman PE Structural Engineers
Geotechnical: Kellard Sessions Consulting 
General Contractor: APEX Projects, LLC
Building Area: 810 sf
Photo: Albert Cheung, FRAME Studios

Unlike the temporary indoor gallery installation where London Cross was first shown, the design team was tasked to create a permanent home for Serra’s sculpture composed of two fifteen-ton weathering-steel plates measuring 40’ long, 7’ tall and 2-1/2” thick. Balanced on its edge, the lower steel plate runs diagonally between two corners of the room, while its counterpart, perched atop with a point load at midpoint and running perpendicular to it, is held in place by the specially constructed hydrated-lime wall partition resisting only the plate’s rail loads. The lower plate defines a plane that bisects the pavilion into two galleries, bringing an immediate awareness to the presence of the unseen side. 

Photo: Albert Cheung, FRAME Studios

Due to the mass and finish of the weathering-steel plates, the design mandated a carefully choreographed sequential dance between professional riggers and contractors to install the plates and the interior partitions during temperate weather to address temperature and RH control prior to commissioning the remotely located MEP system connected underground. Once complete, the pavilion interior spatially, figuratively and contractually became Serra’s “art piece.” On the exterior, a charred Accoya timber rainscreen wraps the façade shrouding the north-facing skylights distributing soft indirect lighting into the gallery. In contrast to the preserved dark mill-scale of the steel plates, the façade was designed to naturally patina over time.

Photo: Albert Cheung, FRAME Studios

The artist, Richard Serra, who spent half a century experimenting with unconventional, industrial materials of rubber, neon and lead before his large-scale installations in steel, considers space to be his “primary material.” In some sense, it was scale and the reduction of his art to the most elemental of materials and form that gave rise to his prominence. His art gives intimate access to the emotional and existential appeal of time, timelessness and body.

Photo: Albert Cheung, FRAME Studios

In the same ethos, the LX Pavilion was designed not only as a container of Serra’s London Cross (2014) but as an integral component of the artistic experience. From the careful siting of the pavilion twenty degrees east of true north minimizing any untoward shadows, through the carefully sculpted sawtooth skylight, to the charred wood rainscreen veiling in anticipating the spatial/temporal tension within, to the specially hydrated-lime walls eliminating construction joints while resisting the movement and rail load of the plates; the pavilion is complex with deceivingly simple results. 

Photo: Albert Cheung, FRAME Studios

Unlike many of Serra’s outdoor sculptures that measure time through slow material transformation, the charred Accoya rainscreen transforms with time while protecting the weathering-steel plates within. Conversely, the gallery interior delineates time and space through the precariously balanced latent tension, marking its temporality in anticipation of the piece’s eventual demise, providing the visitor a quiet sanctuary where time and space merge.

Photo: Albert Cheung, FRAME Studios
Photo: Albert Cheung, FRAME Studios
Photo: Albert Cheung, FRAME Studios
Photo: Albert Cheung, FRAME Studios

Other articles in this category