Anmahian Winton Architects

Ankara Office Tower

Ankara, Turkey - 2016
28. November 2017
Photo: Florian Holzherr (All photographs courtesy of v2com)
The Ankara Office Tower is a fourteen-story office building in Ankara, Turkey, that serves local and international high-tech companies engaging with leading universities and research institutes in the nation’s capital.
Project: Ankara Office Tower, 2016
Location: Ankara, Turkey
Owner: Dolphin Overseas
Design Architect: Anmahian Winton Architects
Design Principals: Alex Anmahian, Nick Winton
Project Managers: Aaron Bruckerhoff, Todd Thiel
Project Architects: Mazen Sakr, Sydney Thiel
Project Team: Makoto Abe, Greg Burchard, Nelson Crosby, Julia Davis, Anika Gramsey, Birgit Wurster
Design Structural Engineer: Richmond So Engineering
Design MEP/FP: Buro Happold
Architect of Record: RGGA Architects
Civil, MEP/FP & Structural Engineers of Record: Yapi Proje Uygulama
MEP/FP & Tel/Data Associate Engineers: MPM, Troy, PMT
Landscape Architect: Stoss
Owner Project Manager: BHP International—Barnard Howell Partnership
Contractors: Tepe-Tesan Joint Venture, AECOM
Façade Contractor: Pimeks Group
Photo: Florian Holzherr
Urbanistically, the project plays an important role in a rapidly developing area west of Ankara’s old city center, knitting together a transit corridor, a pedestrian underpass, an emerging mixed-use neighborhood, and new commercial areas. In response to this immediate context, the building is set back from the highway, making space for a bamboo grove that buffers a habitable urban garden and provides a much-needed pedestrian connection between the transportation node and the adjacent neighborhood. The tower itself is distinguished by clarity of expression: a simple, geometric glass volume encasing a stack of large scale, horizontal louvers, set in a lush landscape.
Photos: Florian Holzherr
At the ground level, the lobby, reception, and a café provide public spaces which scale, enclosure, and use of light reference regional culture. A perforated exterior screen surrounds the café, reflecting traditions for guiding views and creating privacy, and providing a man-made counterpart to the adjacent, semitransparent bamboo “wall.”
Photo: Florian Holzherr
Photo: Florian Holzherr
The tower’s innovative cladding system employs horizontal exterior mullions with a variable section, to maximize year-round operational efficiency. Their subtly inflected profiles successively shift as they wrap the tower, creating a pattern that changes depending on the viewer’s perspective. Interior wood louvers integral to the curtain wall — mechanically operated but with manual overrides — give tenants individual daylight control within their workspace. They mitigate glare, admit indirect light, and maintain views, while introducing wood’s warm, textural qualities to the office environment.
Photos: Florian Holzherr
Photo: Florian Holzherr
The outcome is a kinetic facade system that is environmentally responsive, satisfies the workplace preferences of a demanding tenant cohort, and enhances the project’s architectural impact and influence in a newly expanding area of the city. Over the course of the day and as one moves around the building, this innovative wall assembly produces a transformative effect, drawing the observer in and evoking curiosity. The exterior sculptural mullions create different patterns, depending on the sun’s position and the pedestrian’s perspective. As wood louvers open or close according to interior needs, the Tower itself appears either permeable or reflective, revealing patterns of use and activity within.
Photo: Florian Holzherr
Photo: Florian Holzherr
Photo: Florian Holzherr

Related articles

Featured Project

Vector Architects

Suzhou Intangible Cultural Heritage Museum

Other articles in this category