An Art Depot Behind Mirrors

25. September 2020
Photo © Ossip van Duivenbode

Construction has wrapped on Depot Boijmans Van Beuningen, the bowl-shaped building in Rotterdam designed by MVRDV. Although the building won't open to the public until fall 2021, a walkthrough animation reveals the depot's inner workings.

Depot Boijmans Van Beuningen is located in the Dutch city's Museumpark. Clad in mirrored glass and topped by a small forest of trees, the depot reflects the Het Nieuwe Instituut (Jo Coenen, 1993) and other neighbors. Seven thousand seven hundred residents of Rotterdam will be getting a sneak peek of the depot this weekend (free tickets were booked in just three hours), while everybody else will have to wait until next year. 

Below is the animation followed by a half-dozen photos. World-Architects is planning a longer feature on Depot Boijmans Van Beuningen to be posted online in the near future. Stay tuned.

Looking toward the building that houses the Het Nieuwe Instituut. (Photo © Ossip van Duivenbode)
Reflecting the spire of the Museum Boijmans Van Beuningen, which is being renovated by Mecanoo. (Photo © Ossip van Duivenbode)
A restaurant will be housed in the plus-shaped volume atop the bowl-shaped depot. (Photo © Ossip van Duivenbode)
The central atrium is traversed by crisscrossing stairs . (Photo © Rob Glastra Fotografie)
Including the rooftop, the depot has a total of six floors. (Photo © Rob Glastra Fotografie)
The roof, which doubles as a restaurant and event space, has panoramic views of Rotterdam. (Photo © Rob Glastra Fotografie)

Other articles in this category