Foto © Christian Richters
Foto © Christian Richters

Prins Claus Bridge

 Zurück zur Projektliste
Adresse
Crossing Amsterdam-Rijn canal, Utrecht, Niederlande
Jahr
2003
Kosten
Vertraulich
Stockwerke
Vertraulich
Client

Municipality of Utrecht/ projectbureau Leidsche Rijn

Data

Pylon height: 91.4 m
Programme: Single pylon bridge

Credits
UNStudio: Ben van Berkel with Freek Loos, Ger Gijzen and Armin Hess, Suzanne Boyer, Jeroen , Jacques van Wijk, Ludo Grooteman, Henk Bultstra, Tobias Wallisser, Andreas Bogenschütz, Ron Roos

Advisors
Management: DHV, Amersfoort
Engineering concrete foundations: DHV, Amersfoort
Engineering pylon and deck: Halcrow UK, London and Swindon

The Prins Claus bridge connects two suburbs of Utrecht; the austere post-war neighbourhood of Kanaleneiland and the extensive new settlement of Leidsche Rijn, which is based on a contemporary, open and differentiated, urban design. The torsion pylon is a clear visual announcement of the Leidsche Rijn development.

The bridge deck needs to be raised high above the water to allow ships to pass underneath which has consequences for landings and main structure.

The single-pylon bridge typology is chosen for site-specific reasons; it needs only a small number of piers and so does not become an oppressive presence in residential areas.

The bridge deck is divided in two parts by the grounded pylon. Pedestrians and cyclists follow a low-slung trajectory, while motorised traffic climbs up to a higher level. By splitting up the two traffic streams, an opening in the bridge-deck ensues, through which light reaches the ground level.


Andere Projekte von UNStudio

Erasmus Bridge
Rotterdam, Niederlande
Music Theatre
Graz, Österreich
Mercedes-Benz Museum
Stuttgart, Deutschland
Galleria Department Store
Seoul, Süd-Korea
Collector's Loft
New York City, USA
Theatre Agora
Lelystad, Niederlande