overview of hair salon
Fotografia © Studio RH
entrance area and reception desk
Fotografia © Studio RH
open space of hair styling
Fotografia © Studio RH
corridor to the entrance
Fotografia © Studio RH
coffee bar and corridor to vip rooms
Fotografia © Studio RH
corridor for vip only
Fotografia © Studio RH
the open beauty space is reflected by the side of mirrors
Fotografia © Studio RH
details of entrance area and vip corridor
Fotografia © Studio RH
the open beauty space fulfilled with daylight
Fotografia © Studio RH
the view through the corridor is directed toward the downtown and Qiantang river
Fotografia © Studio RH
invisible door of vip room
Fotografia © Studio RH
vip room of hair styling
Fotografia © Studio RH
arched corridor to the office
Fotografia © Studio RH
Window Views from Different Angles
Dibuix © Atelier Right Hub
Plan
Dibuix © Atelier Right Hub
Axon Exploded
Dibuix © Atelier Right Hub
A-A Section
Dibuix © Atelier Right Hub
B-B Section
Dibuix © Atelier Right Hub
C-C Section
Dibuix © Atelier Right Hub

Mirror Cube Hair Salon

 Torna enrere a la llista de projectes
Adreça
7th Floor, 308 Fuchun Road, Jianggan District, 310020 Hangzhou, China
Any
2020
Preu
1 milió - 100 milions
Client
MS·CHIC Hair Salon
Team
Gong Jian (Principal Architects), Liu Meng (Principal Architects), Zhang Jie (Architectural Designer), Ling Huihong (Interior Designer), Chen Qian (FF&E Designer)

With consumption upgrade in China driving iteration of commercial scenes, Atelier right hub, a Chinese design studio which excels at reorganizing spaces in a balanced and coordinated manner, created a unique experiential aesthetic salon that fuses industrial atmosphere and contemporary elements in downtown Hangzhou.

The architects received the commission of the reform the 7th floor space of a commercial mansion located in downtown by Qiantang river in Hangzhou to adapt it to a new use as an aesthetic salon. The intention was to conceive a place, fulfilling the functions required by the client, would imply an experience for the user other than the one commonly associated with this business.

Through the path inside the hairdressing space and thanks to a Mirror Cube, with continuous mirrored surface, convex and flat areas. The project aims to generate different sensations in the visitor, depending on their position and the reflected image that can be obtained of themselves itself and their environment in each moment. One of the main visual accents of the salon is located in the reception area and the user will see a distorted and enlarged reality during the journey from the entrance, which creates an instant wow-effect in visitors. The reception counter is made of cast-in-situ concrete and visually resembles a stone block, making strong contrast of the continuous mirror wall.

The main effort is centered on the construction of the Mirror Cube, which is made by mirror on the outside and black wood veneer on the inside. The Mirror Cube with rich functional spaces contains reception & closet, coffee bar, vip hair styling, vip hair wash, storage, delimiting the space and at the same time expanding the perception of it. The massive volume of the Cube coated by polished stainless steel makes one feel surreal and paradoxical.

The floor-to-ceiling windows offer the customers a stunning view of the downtown and Qiantang River. Sunlight spills into the space, which looks clean and bright. Thanks to the white background palette, the Mirror Cube is able to stand out with impressive modeling and finishing. Roller blinds are also white and blend with the background to reduce visual interference, and they contrast against the hard wall, which helps to lighten and soften the space.

Especially in the renovation project, space is superimposed on the dimension of time, which makes the conflict between history and present, the conflict between site and function more prominent. These contradictions and conflicts in the space renovation can take advantage of the opportunity to show their conflicts, and they can be reduced to make them harmonious, or different elements can be collaged to show them simply and frankly.

The strategy of exposed concrete columns, steel beams and M.E.P system, painted with white color, refers to the brutalist-type structure. The architects retain existing structure and inject new energy into the space, collage the combination of the new and the old, and then recreate the artistic nature of the space.

Altres projectes per Atelier Right Hub

Wu residence
Hengdian, China
MYMORY Boutique Hotel
Hangzhou, China
The patio house
Ningbo, China