Sanya Farm Lab

CLOU architects
8. de juliol 2021
Photo: Shining Laboratory (All images courtesy of v2com)

Sanya Farm Lab is a 4,000-m2, four-story exhibition space located in Nanfan High Tech District of Sanya, the southernmost city on tropical Hainan Island. The design combines the climate characteristics of Sanya, integrates the regional scientific and technological agricultural elements, and creates a multi-functional research compound and commercial display space.

Project: Sanya Farm, 2021
Location: Sanya, Hainan Island, China
Client: Jinmao Sanya Nanfan Rongmao Real Estate Co., Ltd.
Architecture and Interior Design: CLOU architects 
  • Design Team Leader: Jan Clostermann, Lin Li 
  • Design Team: Na Zhao, Sebastian Loaiza, Julien Douillet, Yaxi Wang, Tianshu Liu, Tiago Tavares, Principia Wardhani, Javier Peláez, Yiqiao Zhao
Construction Drawings/MEP/Structure: Urban Architecture Design Co., Ltd
Façade Consultant: China Building Technique Group Co., Ltd.
Interior Design Construction Drawings: G-Aart design 
Lighting Consultant: Fuzhou Bovs Lighting Design Co., Ltd.
Construction Area: 6,900 m2
Photo: Shining Laboratory
Landmark of the District

Nanfan District of Sanya is transforming into a tropical agriculture scientific research hub. The local government is investing in research on environmental change, land/water scarcity, and food production issues, as well as the growing demand of middle-class Chinese’s desire to return to the natural field and rural area tourism.

The completion of the Nanshan Farm Lab is based on the modern organic agriculture display and the upgrading and evolution of lifestyles. It blurs the traditional boundaries between nature and the city and narrows the distance between technology and life.

Photo: Shining Laboratory
Not Just an Exhibition Center

The Farm Lab integrates and covers high-tech exhibitions such as agricultural robotics and indoor vertical farming. It brings a brand new “farm-to-table” experience. The wish of the design is to present the advanced technologies in front of the public in real time, highlighting the progress by which agricultural technologies make it into lifestyle and education territory. Its key point is to blur the boundaries between indoors and outdoors, maximizing visitors’ communication and interactions inside and outside the architectural building.

Photo: Shining Laboratory
Platforms, Stairs, and Shade

The architecture structure was developed into three steps: first, construct the outdoor public space. Set up an outdoor public space with clear scales and rich levels by strategically combining the four-story functional massing. The cantilever on the second floor creates a semi-outdoor rain shelter for the first floor and a relaxing outdoor public platform for outside dining and children’s playing for the third floor.

Photo: Shining Laboratory

Second, knit teh outdoor public spaces together through outdoor circulation. Use a spiral stair and huge stairs of the multi-functional theatre to connect the indoor and outdoor, which makes the flow more frequently to go outside and finally achieved the thorough connection.

Photo: Shining Laboratory

Third, enhanced the comfort level of outdoor space. The 800-mm-deep roof grid structure reduces the sunlight absorption by 70%. It provides a shelter for the outdoor platform, and at the same time ensures natural ventilation and an open view. The grid structure is inspired by the traditional house of Hainan Li nationality, which is a modern performance of the long-established architecture context.

Photo: Shining Laboratory
Photo: Shining Laboratory
Photo: Shining Laboratory
Photo: Shining Laboratory
Drawing: CLOU architects
Drawing: CLOU architects
Drawing: CLOU architects

Articles relacionats

Altres articles d'aquesta categoria

Huiming Tea Workshop
hace 1 setmana
K XXXV
hace 3 setmanas
Galleria Midobaru
hace 3 setmanas
Banu Restaurant
hace 4 setmanas