Viale Giulini Affordable Housing

Barletta, 意大利
照片 © Marco Cappelletti
照片 © Marco Cappelletti
照片 © Marco Cappelletti
照片 © Marco Cappelletti
照片 © Marco Cappelletti
© Marco Cappelletti
建筑师
Alvisi Kirimoto
位置
Barletta, 意大利
年份
2020
楼层
未公开
客户
Edilbari S.r.l.
团队
Massimo Alvisi, Junko Kirimoto

With a sober and rigorous profile, the building relates to the city in a sculptural way, in stark contrast to the diverse, deafening context in which it is nestled, which lack green spaces and are characterized by ostentatious decorative solutions, and rigid housing and urban typologies.
The complex, which has 50 units including underground car parks and a ground floor dedicated to commercial activities, looks like a C-shaped monolith, spanning a height of six floors and a total area of over 5,000 square metres. The regularity of the elevations represents the main character of the building: the uniform dark grey brick curtain becomes a sort of neutral score where dynamic rhythms are delivered by protuding, niche white metal sheet elements.

The balconies overlook Viale Giulini to optimize the natural light, and are carved into the volume in the other elevations to limit the phenomenon of radiation. Protected from rain at the top and laterally by perforated sheet metal screens to increase the level of privacy, they house the technological infrastructures and drying racks on the sides. Their shape allows for maximum internal customization, without altering the general aesthetics of the facades.
During the day, natural light reduces the apparent weight of the building, the volumes of the loggias and balconies become slight, combining the material and the abstract, lightness and gravity with maximum simplicity. The ground floor of the building also transmits solidity and dynamism at once: the cladding starts
directly from the ground, rooting the building, while the commercial glass floor ends on the street and on the other sides with a clear vertical diagonal cut, which boosts the volume. The same inclination is applied horizontally in the connection between the lateral elevations and the main front, resolved with a flare, as well as the parapet on the roof, which hides the thermal solar panels.
Functionally, the building is divided into three blocks, each of which has its own stairwell and elevator. The central staircase is completely glazed towards the courtyard, while the lateral staircases are naturally illuminated by a skylight, through which light filters into all levels through a large empty compartment, between the ramps and the elevator compartment.
All the apartments are organized around a courtyard, which occupies over 70% of the lot.

相关项目

  • Dialogue Center “Przełomy”
    KWK Promes architect
  • Hotel in Czorsztyn
    KWK Promes architect
  • Farmhouse with Lap Pool
    GLUCK+
  • Bar House
    GLUCK+
  • Bronx Preparatory Charter School, Bronx
    GLUCK+

杂志

以下出品方的其他项目 Alvisi Kirimoto

Bulgari Winery in Southern Tuscany
意大利
Corato City Theater
Corato, 意大利