Monterrey Central Bus Station

Monterrey, Mexico
照片 © Idea Cubica
照片 © Idea Cubica
照片 © Idea Cubica
照片 © Idea Cubica
照片 © Idea Cubica
照片 © Idea Cubica
照片 © Idea Cubica
照片 © Idea Cubica
建筑师
rdlp arquitectos
位置
Monterrey, Mexico
年份
2009
团队
Arq. Victor Hugo Martínez, Arq. Felipe Fernández Gómez, Arq. José Juan Garza Cavazos

Monterrey Bus Station responds primarily to the need for redeveloping the bus terminal and the surrounding area through a program according to current needs and urban regeneration trends of the city center, adequately addressing both the issue of functional as well as aesthetic design.

Located in the center of Monterrey, the project comes in mutual agreement by the public and private sector that seek for a mixed-use office building to be a potential urban catalyst in the area. This project is divided into two phases.

To design the project for the new bus station, it started with the concentration of some spaces that are vital within the program that includes: ticket offices, administration, waiting room, commercial spaces and public restrooms.

Concentrating the program aims to achieve a station with easy-to-read spaces for users, easy operation and, therefore, greater efficiency.

There was always the subject of urban regeneration throughout the project and as part of the building itself, which has a simplified language with a curtain wall and exposed concrete facade, a simplified and efficient circulation, and adequate parking set the rules of what the bus station needs to become: a building with an efficient program, with an architectural design according to the needs of the area and generates a pleasant panoramic view for the pedestrian who walks on the outside.

Our proposal involves a rectangular-shaped building that was mainly easy to read to the visitor, as mentioned above, and while had the necessary transparency so that users clearly could identify the ticket office area from the outside.

On the outside, the building height and the high-rise domes that are lit at night respond directly to the reading problems of users arriving through the subway.

On the ground floor, at the center of the rectangle, we can find the ticket offices and on both sides are the waiting rooms, which are separated by the ticket offices in order to identify local trips from regional ones. On one side of the waiting rooms, there are exposed concrete boxes for the commercial areas and at the back of these are the public toilets.

The interior space is fully illuminated by natural light through the floor-to-ceiling side windows but mainly by large format domes that are strategically located so the lighting inside is well distributed. These same domes work as heat sinks through vents that were proposed at the top and promote energy savings by filling the entire building with natural light throughout the day.

相关项目

  • Eclectic Apartment
    JUNG
  • „els“ – Elsbethenareal-Schrannenplatz
    F64 Architekten PartGmbB
  • Neubau Einfamilienhaus Liebefeld
    Johannes Saurer Architekt BSA
  • Neubau Sporthalle Sigmaringendorf
    dasch zürn + partner architekten Partnerschaft mbB
  • 贵州省黔西南州民族文化中心
    西线工作室

杂志

以下出品方的其他项目 rdlp arquitectos

Mediterraneo
San Pedro G.G. , Mexico
Santa Engracia
San Pedro G.G., Mexico
Casa Puebla
Puebla, Mexico
Vaiven del Mar
Playa del Carmen, Mexico
Cacao Hotel | Live Aqua Boutique Resort
Playa del Carmen, Mexico