Lunar Complex

Loshan, Iran
可视化 © Habibeh Madjdabadi Architecture Studio
可视化 © Habibeh Madjdabadi Architecture Studio
可视化 © Habibeh Madjdabadi Architecture Studio
可视化 © Habibeh Madjdabadi Architecture Studio
可视化 © Habibeh Madjdabadi Architecture Studio
可视化 © Habibeh Madjdabadi Architecture Studio
可视化 © Habibeh Madjdabadi Architecture Studio
可视化 © Habibeh Madjdabadi Architecture Studio
图纸 © Habibeh Madjdabadi Architecture Studio
可视化 © Habibeh Madjdabadi Architecture Studio
建筑师
Habibeh Madjdabadi Architecture Studio
位置
Loshan, Iran
年份
2017
Team
Kianoosh Dehkordi, Aria Bojravani, Arman Mortezaee

This integrated retail and accommodation center-cum-fuel station is located alongside a road connecting Ghazvin to Rasht at the heart of an arid and hot region of the Iranian plateau. habibeh madjdabadi’s ‘lunar complex’ occupies an area of 45000 m2 and the footprint of the building occupies just 7500 m2. The complex includes a petrol station, accommodation, restaurant, car park, and retail shops for the local handicrafts and food products. The project in loshan valley is conceived as a land-art, panoramic terrace and bazaar

the zoomorphic form with lunar skyline of iranian based architect habibeh madjdabadi‘s ‘lunar complex’ has to do with the morphology of the land and with the vernacular architecture of the hot and arid zones of central Iran. Although apparently the building is not following any kind of consolidated typology, its special organization and the nozzle-shape skylights, recalls the traditional bazaars.

The climbable roof is a common feature of the autochthonous architecture. in the historical districts, the roofs form a sort of public plaza where the people gather and walk from one house to another.

The entrance is an important part of the building. It is a place of transition and according to the climate-based traditions, it should be vast and shaded. In this building, the entrance is obtained by the roof surface downward flexion. The architect has made sparing use of the openings. habibeh madjdabadi asserts, ‘I design shadows, rather than light’. For the last thousand years, Iranian architects have treated the facade in such way to create shadows on the outer skin, and to modulate the natural light entering the indoor spaces.

in the traditional bazaars, the spot skylights are arranged linearly to organize the internal space and facilitate orientation. here in a similar way, the light coming from the top, organizes the internal space. the color and finishing texture of habibeh madjdabadi’s ‘lunar complex’ is in harmony with the surrounding ground. the main material is pigmented concrete, but resembles a natural material such as kahgel — clay and straw.text by Kamran Afshar Naderi

相关项目

  • Dialogue Center “Przełomy”
    KWK Promes architect
  • Hotel in Czorsztyn
    KWK Promes architect
  • Farmhouse with Lap Pool
    GLUCK+
  • Bar House
    GLUCK+
  • Bronx Preparatory Charter School, Bronx
    GLUCK+

杂志

以下出品方的其他项目 Habibeh Madjdabadi Architecture Studio

Mellat Bank Corporate façade
Tehran, Iran
40 Knots House
Tehran, Iran
Approximation House
Tehran, Iran
Barjeel Museum for Modern Arab Art
Sharjah, United Arab Emirates
Genetic Mutation House
Guilavand, Iran
Notre-Dame Cathedral reconstruction