Conditions and Contradictions on the Furka Pass

Furkapass, 瑞士
Drawing 01 - Site Plan
© Edvardas Bukota
Drawing 02 - Summer
© Edvardas Bukota
Drawing 03 - Winter Section
© Edvardas Bukota
Drawing 04 - Windy Winter
© Edvardas Bukota
Drawing 06 - Still Winter
© Edvardas Bukota
Drawing 07 - Spring Section
© Edvardas Bukota
Drawing 08 - Spring
© Edvardas Bukota
Students
Edvardas Bukota
位置
Furkapass, 瑞士

A never-ending transformation

A landscape of hostility. A place of change. A space of contradiction. A structure of isolation and openness. A reflection of conditions. A metaphor for human ambitions.

A design brief, which was provided by the chair preparing the diploma topic: “Not far there is a military base. And there is a cultural scene. There are four months of life. And eight months of snow. A long winter. There is a closed Hotel. But there is no house. There is dependence. But nothing else. There are tourists. But no one else. There is a train. But no station. There is a road. But it needs constant repair. There is a question. But there is no answer. There is always the one. But also the opposite. There is a lot. And maybe nothing at all. There is a certain constellation. And a lot of contradictions. Not surprisingly due to the conditions.”

The project is situated at the top of the Furka Pass (2,434 m), which is considered to be one most prominent historical mountain routes in the Alps. The Furka Pass is open for just around 100 days a year, where only around 50 are with clear skies and pleasant weather. However, these days and weather conditions were not the focus of the project. The “bad” weather and the unwelcoming climate were to become the most important features of the building. During the short summer the building is left exposed, with all of its elements clearly visible. However, unlike the Furkapass itself, the structure cannot be accessed, as there is simply not enough snow for the stairs to be reached. The structure “opens itself” only when there is a sufficient amount of snow, which also means that at the time the pass has already been closed – thus contradicting the accessibility of the site. Different climate conditions change the structure throughout the seasons, making it react to and also act with the elements – where due to the volume and the weight of snow the nets expand, the slats fold down, and the structure is brought to an endless transformation. The interior changes too, where spring melts the walls of snow and turns them into the openings of ice, or the shifting winds form snowdrifts either exposing or burying parts of the structure. It is the weather that decorates, alters, and also brings the building to life, giving it a unique character with its every change.

相关项目

  • Gemeindebetriebe Bonaduz/Rhäzüns, Forst- und Werkhof Crest Ault
    Walter Bieler AG
  • Paul Reinhart Dreifach-Sporthalle
    Walter Bieler AG
  • Halle 7, Olma Messen St. Gallen
    Walter Bieler AG
  • Dialogue Center “Przełomy”
    KWK Promes architect
  • Hotel in Czorsztyn
    KWK Promes architect

杂志