MTC Rixheim 2

Rixheim, França
Architecture, Site-Specific, Italy, France
Photo © Federico Covre
Architecture, Site-Specific, Italy, France
Photo © Federico Covre
Architecture, Site-Specific, Italy, France
Photo © Federico Covre
Architecture, Site-Specific, Italy, France
Photo © Federico Covre
Architecture, Site-Specific, Italy, France
Photo © Federico Covre
Architecture, Site-Specific, Italy, France
Photo © Federico Covre
Architecture, Site-Specific, Italy, France
Photo © Federico Covre
Arquitectos
ARW Associates - Botticini + Facchinelli
Localização
Rixheim, França
Ano
2019
Custo
Undisclosed
Pisos
Undisclosed
Equipa
Arch. Matteo Facchinelli (MFA Architects), Arch. Nicola Martinoli (ALN Atelien Architecture), Arch. Maurice Santandrea BLEU CUBE Architecture, : Arch. Lucia Fanetti, Arch. Andrea Plebani

This newly built architecture seeks an expressive relationship with the volume of the existing MTC and the surrounding environment, by suggesting a principle that operates as a close link with the current and upcoming context.
The building is characterised by three fundamental intentions: the first consists in a dialogue between the new functions and those of the existing architecture; the second in the volumetric and expressive attraction-relationship of the two volumes and the last with a focus on the surrounding environment. the emerging centre faces its context, with the landscape on the one side and the architecture on the other.
The proposed compositional-organizational principle is coherent with the strengths of the original concept, while demonstrating the will to go beyond the simple formal gesture. A research to measure, tensions between the spaces of the court and landscape as well as an equilibrium with pre-existing spaces.
An origami-shaped roof resting directly on the ground is used as a technical centre, a lightweight element that reflects the landscape. it is excavated and modelled according to a defined programme, and in relation to the MTC in front of it, at the same time respecting an economical logic based on pre-fabrication. As a result, a very dynamic overall image is obtained with respect to its environment. the defined rhythm of the chosen structure, based on a clear logic, will contribute towards realizing a project that is simple in its construction yet expressive in its image and functional with respect to the client’s requirements. this structural sequence is made up of spans varying in length from 4.5, 5.5 and 6.5 metres, in accordance with the requirements of the activities to be carried out on both levels.

Projetos relacionados

  • Herman Miller National Showroom
    Krueck Sexton Partners
  • The Ark, Condominiums
    Form4 Architecture
  • SFMOMA Rooftop Garden
    Jensen Architects
  • Kokoris Residence
    Jensen Architects
  • Turner Duckworth Offices
    Jensen Architects

Revista

Outros projetos por ARW Associates - Botticini + Facchinelli

Stezzano Garden City
Stezzano, Itália
Bergamo Ecogarden houses
Curno, Itália
EUR park garden city overlapped villas
Roma, Itália
Alps Villa
Brescia , Itália
Claw House
Cremignane, Brescia, Itália
Green Villas Complex on Maggiore Lake