MI.C

Milan, Itália
View from Piazza Duca d'Aosta
Visualization © Park Associati
View from Viale Doria
Visualization © Park Associati
View from Galleria delle Carrozze of Stazione Centrale
Visualization © courtesy Finleonardo
Tower detail from Piazza Luigi di Savoia
Visualization © Park Associati
Night view from Piazza Luigi di Savoia
Visualization © Park Associati
Tower detail
Visualization © Park Associati
Façade detail
Visualization © courtesy Finleonardo
Entrance from Piazza Luigi di Savoia
Visualization © Park Associati
External areas view - Piazza Luigi di Savoia
Visualization © courtesy Finleonardo
Arquitectos
Park Associati
Endereço
Piazza Luigi di Savoia 6, 20124 Milan, Itália
Ano
2026
Cliente
Finleonardo, Michelangelo Srl
Equipa
Filippo Pagliani, Michele Rossi, Marco Siciliano (Project Director), Antonio Cinquegrana (Project Leader), Gloria Caiti, Francesco Caputo, Alice Cuteri, Valeria Donini, Francesco Garofoli, Margherita Piccin, Islam Rihan, Marinella Ferrari, Antonio Cavallo, Stefano Venegoni, Ismail Seleit, Marianna Merisi
Energetic strategies, sustainability, plants, fire prevention, lighting
ESA Engineering
Project management
bi-studio
Structural design
Milan Ingegneria
Legal and administrative consultant
Monserrato 25
Cost control
B&B Progetti
Architectural and urban planning coordination
Luca Mangoni Architetto
Façades expert
Faces Engineering

Environmental responsibility and urban regeneration: a model of experience that looks to innovation and new interactions and relationships.

MI.C is a project of urban design, landscape and architecture that aims to regenerate the multi-faceted polarity of Stazione Centrale. The new architectural complex created by the interventionwill give new life to the former Hotel Michelangelo, a building that has been a symbol of Milan'sskyline for more than half a century.

Conceived as a binding element of Milan’s urban fabric that, despite the intense and dynamic use of the entire area, lacks a precise identity, the project proposes a series of interventions on Piazza Luigi di Savoia and represents a turning point for a changing city. The concept’s goal is to aims at rationalise travel flows and implement pedestrian traffic: in the proposed transition the green plays a key part, thanks to the creation of a garden at the foot of the new complex, and the implementation of an expansive natural landscape. Tree-lined paths and urban gardens become new places for social aggregation and relationship.
The existing services, such as taxis and bike sharing, will be boosted through the creation of a bicycle parking station and co-working areas directly connected to the new building.

Once a major legacy of the history of Lombardy's capital, during the hardest phase of the pandemic Hotel Michelangelo was turned into the first Covid-19 convalescence centre. One of the main design goals was to conceptually preserve this diverse heritage by reusing part of the pre-existing building's structural material: thanks to a targeted deconstruction process, as much as possible of Hotel Michelangelo's concrete will be reused, partly in the new building and partly in the design of the public space. By integrating the building within a concept of circular system aimed at using existing resources, this process mitigates the effects of greenhouse gas emissions and opens up to the concept of Urban Mining – the possibility of obtaining secondary raw materials from the built environment.

Consisting of two adjacent towers rising from a building with a continuous façade, the new complex uniformly merges with the rest of the block. On the ground floor, the lower building creates a natural extension of the square. The overall architectural quality of the entire system is enhanced by an articulated system of different green spaces developing from the entrance through to the communal spaces at the top. Similar to a 'green backbone' that starts from the outside, this system rises up to the ground floor hall and runs inside the building, expanding in places to define indoor and outdoor natural spaces.

The façade, which is the most dynamic element of the project, adapts and changes in accordance with the building's daily life. As well as being a motif of architectural design, glass plays a starring role thanks to cusp-shaped elements – some opaque, other partially transparent –that change their inclination vertically. On the floors where the green spine emerges andextends towards the city, the façade opens up, increasing its transparency and revealing thenatural element contained within. The resulting building is a flexible structure that changes inaccordance with the specific events hosted inside.

Projetos relacionados

  • Paul Reinhart Dreifach-Sporthalle
    Walter Bieler AG
  • Eclectic Apartment
    JUNG
  • „els“ – Elsbethenareal-Schrannenplatz
    F64 Architekten PartGmbB
  • Neubau Einfamilienhaus Liebefeld
    Johannes Saurer Architekt BSA
  • Neubau Sporthalle Sigmaringendorf
    dasch zürn + partner architekten Partnerschaft mbB

Revista

Outros projetos por Park Associati

Hermés Silk Mix
Rome, Itália
La Serenissima
Milan, Itália
The Cube
Milano, Itália
Tiziano 32
Milan, Itália
The Cube
London, Great Britain