NBJ Architectes

Technical Center of Blagnac

Blagnac, France - 2017
13. March 2018
Photo: photoarchitecture.com/PaulKozlowski (All photographs courtesy of v2com)
Located next to an expressway, the Technical Center of Blagnac was built in the middle of a neighborhood characterized by a highly industrialized program. Nevertheless, a classified forest and a cemetery are located just next to the site.
These elements constitute the principal specificity of this program. The architectural and urban will aim to constitute a real urban piece, able to create a strong entrance to this area and able to dialogue with its environment. The idea is to establish a visual identity while answering the main objectives of the program.
Project: Technical Center of Blagnac, 2017
Location: ZAC Andromède – Blagnac, France
Owner: City of Blagnac
Architect: NBJ Architectes (Elodie Nourrigat, Jacques Brion)
Associate Architect: Tryptique
Project Area: 6,000 square meters
Photo: photoarchitecture.com/PaulKozlowski
The building opens a double dialogue with the landscape. His position constitutes an envelope with the site, minimizing the incoming nuisances and ensuring a sound protection. The ground floor was treated in a unit way and accommodates the activities of the technical center (workshops, storage spaces). The upper part is the cradle of the offices and the places of life of the municipal staff. The façade is made of Equitone fiber-cement panels which create a double skin. The slope and the perforations of these aim to obtain technical and acoustic performances able to offer comfort to the offices. This device gives the opportunity to create a large terrace linked with spaces of relaxation and restoration and create an accessible and convivial place.
Photo: photoarchitecture.com/PaulKozlowski
The aspect generated by the form and materials used enters in dialogue with the surrounding landscape, breaking with the usual image of a technical center. The project seeks to fit carefully in the site, as a topographic line which would come to be folded up to constitute interiority and at the same time offer a true urban frontage guarantor of its insertion in the territory.
Photo: photoarchitecture.com/PaulKozlowski
Photo: photoarchitecture.com/PaulKozlowski
Photo: photoarchitecture.com/PaulKozlowski
Photo: photoarchitecture.com/PaulKozlowski
Photo: photoarchitecture.com/PaulKozlowski

Related articles

Featured Project

UNStudio

Canaletto Tower

Other articles in this category