Besonías Almeida Arquitectos

Aranzazu House

Tortuguitas, Buenos Aires, Argentina - 2017
2. January 2018
Photo: Federico Kulekdjian
It is a corner lot in a closed neighborhood founded in 1968, with an important afforestation, to which the years have added an incalculable value. Different species of trees and shrubs combined give landscape value to the place throughout the year. The lot to intervene is crossed by a row of large oaks and varied species on one of their fronts and in the bordering lots.
Project: Aranzazu House, 2017
Location: Tortuguitas, Buenos Aires, Argentina
Design: Besonías Almeida Arquitectos (María Victoria Besonías, Guillermo de Almeida)
Collaborators: Arch. Micaela Salibe, Arch. Diorella Fortunati, Arch. Guido Galluppo
Land area: 677 m2
Built area: 264 m2
 
Photo: Federico Kulekdjian
They requested a house of permanent use with the special requirement that it should make it possible to live intensely the relationship between interior and exterior spaces, so appreciated by the clients. Another request expressed was that, although they were interested in a house built with exposed concrete, they wanted the presence of the wood to break that monochromatic expression.
Photo: Federico Kulekdjian
Regarding the programmatic needs, the house had to have four bedrooms, one on the ground floor and one with an integrated bathroom and dressing room, a spacious living room with a fireplace, and a space of intense family life integrating the dining room, the kitchen and an intimate living room. It should also have a large gallery with a grill, places to eat and be outdoors, a pool and space to park three cars.
Photo: Federico Kulekdjian
Interested on the landscape, we decided that the project should not only preserve the existing trees in the lot, but that vegetation would be the first and fundamental starting point of the project.
Photo: Federico Kulekdjian
We thought then that the house had to develop accommodating itself in the free holes left by the trees and wrapping them to make them part of the proposed spaces.
Photo: Federico Kulekdjian
To achieve this, we decided to work with a spatial grid of 3.80m on each side, of double or single height depending on the case, which would allow us to solve the different rooms and also the gaps that allow the trees to pass.
Photo: Federico Kulekdjian
In relation to the materiality requirements of the clients, we decided that the ground floor of the house, and its prolongation in the semi-covered spaces, would be resolved with visible concrete partitions towards the public space. These form a continuous plinth that is drilled according to the needs of the rooms that define and on which rests a lighter structure of metal profiles and panels with minimal openings to the streets and with external termination of wooden boards. On the contrary, towards the interior and enveloping the oaks, the house is completely open, so that each room participates in the contiguous room and the landscape.
Photo: Federico Kulekdjian
Photo: Federico Kulekdjian
Photo: Federico Kulekdjian
Photo: Federico Kulekdjian
Photo: Federico Kulekdjian
Photo: Federico Kulekdjian
Ground Floor Plan (Drawing: María Victoria Besonías, Guillermo de Almeida)
Upper Floor Plan (Drawing: María Victoria Besonías, Guillermo de Almeida)
Section 1-1 (Drawing: María Victoria Besonías, Guillermo de Almeida)
Section 2-2 (Drawing: María Victoria Besonías, Guillermo de Almeida)

Related articles

Featured Project

エマニュエル・ムホー アーキテクチャー + デザイン

巣鴨信用金庫 中青木支店

Other articles in this category