Zhelin Community Service Center

Shanghai, China
Photo © Schran Images
Photo © Schran Images
Photo © Schran Images
Photo © Schran Images
Photo © Schran Images
Photo © Schran Images
Photo © Schran Images
Photo © Schran Images
Photo © Schran Images
Photo © Schran Images
Photo © Schran Images
Photo © Schran Images
strategy
Drawing © One Design
adaptation process
Drawing © One Design
masterplan
Drawing © One Design
exploded axonometric
Drawing © One Design
1st floor plan
Drawing © One Design
2nd floor plan
Drawing © One Design
3rd floor plan
Drawing © One Design
4th floor plan
Drawing © One Design
5th floor plan
Drawing © One Design
South elevation
Drawing © One Design
East elevation
Drawing © One Design
North elevation
Drawing © One Design
West elevation
Drawing © One Design
section
Drawing © One Design
section
Drawing © One Design
perspective section
Drawing © One Design
Architecten
One Design Inc
Adres
No. 433, Xintang Road, Zhelin New Town, Fengxian District, 201424, Shanghai, China
Jaar
2018
Kosten
1M - 100M
Verhalen
1-5 Stories
Klant
Zhelin New Town Administration
Team
Bing Bu, Chen Ye, Qian Tongshen

Zhelin Administration and Community Service Center Building is located in Zhelin New Town of Fengxian District in suburb Shanghai. The currently completed design started as a retrofitting. Originally the building was planned as a retail venue without clear program configuration, but deep building depth and decorative façade languages matching neighboring residential quarter. When One Design was invited to redesign the building to accommodate the administration and community service functions, the underground part of structure has been just constructed per original design.

The primary pursue in retrofitting is to maximize natural ventilation and lighting. Hence a central volume was removed and added to the southeast corner. A central void is created. It is serving not only as a technical interface between human and nature for ventilation and lighting reasons, but also as an active vertical garden bonding with nature. The void opens to eastside with a river view and contains several landscaped terraces. Two curved outdoor stairs connect the terraces and ensure the vertical garden as pleasant and tangible experiences to people then just visuals. With the added volume in southeast corner, the extended south façade becomes more symmetrical, and marks a solid end to the axis from an artificial lake to south, underlying a proper gesture of civic building to nearby public space.

The irregular building form on north and west side was kept following sun shadow setback requirements. Two distinctive materials, glass-fiber reinforced concrete panel and composite wood panel were utilized to help forming a logically clear composition of volumes with hierarchies of transparency and solidness. Together with the balconies and flyover connecting corridors, a rich vocabulary of façade language was created to make this rather solid and cubical building more permeable, more as a group of varied elements collected than a monolith carved-out.

Gerelateerde projecten

  • Primarschulhaus Egg
    horisberger wagen architekten
  • Bürogebäude Stadtwerke Tübingen
    Schneck Schaal Braun
  • Areal Eichstraße / ehem. Rathausgarage
    EMT Architektenpartnerschaft
  • Amtsgericht
    Chestnutt_Niess Architekten PartGmbB BDA
  • BLT Depot
    PROPLANING AG

Magazine

Andere projecten van One Design Inc

JD Tower
Shanghai, China
Shanghai LDV Building
Shanghai, China
Wulongtan Resort Hotel
Ningbo, China
Pudong Waterfront, Urban Design
Pudong, China
South Tai Lake Strategic Planning
China
Space created by Light and Wind
Beijing / Taichung / Washington DC