Photo © Eduard Hueber / archphoto
Photo © Eduard Hueber / archphoto
Photo © Ludmilla Cerveny
Photo © Eduard Hueber / archphoto
Photo © Eduard Hueber / archphoto
Photo © Eduard Hueber / archphoto
Photo © Eduard Hueber / archphoto
Photo © Eduard Hueber / archphoto
Photo © Eduard Hueber / archphoto
Photo © Eduard Hueber / archphoto
Photo © Eduard Hueber / archphoto
Drawing © designbuildLAB
Photo © designbuildLAB
Photo © Ludmilla Cerveny
Photo © Ludmilla Cerveny

Maison Pour Tous

 Terug naar projectenlijst
Adres
5 rue de la luminière, 38080 Four, Frankrijk
Jaar
2018
Kosten
100K - 1M
Verhalen
1-5 Stories
Klant
Village of Four
Team
William Audin, Magda Audrerie, Roderic Archambault, Wafa Benjarmoun, Salomé Bergsma, Petronille Blondon, Matthieu Bo, Hugo Boulanger, Louis Bouret, Alice Cavallasca, Clémence Drouard, Laurence Lebel, Louise Mary, Lucas Munoz, Margaux Regalia, Louise Renault, Raphaelle Ruiz, Esméralda Tabai, Laura Tinas, Clément Venton, Héloise Viola, Linh Vu Thuy
Architect
onSITE architecture
Structural Engineer
Vessiere
Civil and Landscape
TAKT Paysage
MEP Engineer
Techniques Energétiques du Bâtiment
Earth Consultants
CRAterre and amaco
Prefabrication Platform
Les Grands Ateleris
Masonry Contractor
Enterprise Chanut
Rammed Earth Contractor
Atelier Kara
Carpentry Contractor
Arbosphere
Artisan Concrete
Raw Forms

The Maison Pour Tous (“House for All”) is community center in the Auvergne-Rhône-Alpes region of France which was designed and built by the first-year masters studio “designbuildLAB” of the “Ecole Nationale Superieure d’Architecture de Grenoble” (National Architecture School in Grenoble) with the support of the LabEx AE&CC (Laboratory of Excellence, Architecture Environment & Constructive Cultures).

For centuries the inhabitants of this region have found that their soil was perfectly adapted to rammed-earth construction. Their earth vernacular ultimately led to the (re)invention of contemporary concrete. After more than 100 years of ubiquitous concrete production, the Maison Pour Tous reintroduces and reinvents the inherent sustainability of locally sourced, simply prepared earth for a contemporary application.

The project is a group of three buildings: a multipurpose hall, technical space and storage, that are collected in a sensory landscape. To the North, an expansive mineral plaza accommodates large, busy outdoor events. To the East, a raised plinth prospects over football matches. To the South, earth excavated for the buildings foundations is mounded to generate terraced seating and meandering paths. Nestled among the buildings, a west facing patio with a single bench and deciduous tree offers a quite space to enjoy the setting sun.

Within the earth walls of the hall, an open plan, modulable storage and rolling bars invite a range of uses. A baffled spruce ceiling dampens audible reverberation during large gatherings. Large roof overhangs scribed to the path of the sun passively warm or shade the hall. Punched openings with glazed, larch frame accordion doors link its space to each of the surrounding landscape atmospheres.

Andere projecten van designbuildLAB

Covington Farmers Market
Covington, USA
Masonic Amphitheatre
Clifton Forge, USA
Smith Creek Pedestrian Bridge
Covington, USA
Sharon Fieldhouse
Clifton Forge, USA
Sharon Fields
Clifton Forge, USA