KAAN Architecten

Utopia – Library and Academy for Performing Arts

Aalst, België, 2018
27. juni 2018
Photo: Delfino Sisto Legnani & Marco Cappelletti
Utopia, the Library and Academy for Performing Arts, housed within a brand new building designed by KAAN Architecten, has opened its doors to the Flemish city of Aalst, following an open competition launched in 2015 by the City Council. The 8,000-square-meter brick structure incorporates a striking historic building from the second half of the 19th century and rejuvenates the urban landscape while elegantly giving expression to the required functionality.
Project: Utopia – Library and Academy for Performing Arts, 2018
Location: Aalst, Belgium
Client: Autonoom Gemeentebedrijf Stadsontwikkeling Aalst (AGSA)
Architect: KAAN Architecten
Design Principals: Kees Kaan, Vincent Panhuysen, Dikkie Scipio
Project Team: Bas Barendse, Tjerk de Boer, Sebastiaan Buitenhuis, Sebastian van Damme, Paolo Faleschini, Raluca Firicel, Narine Gyulkhasyan, Joost Harteveld, Walter Hoogerwerf, Martina Margini, Giuseppe Mazzaglia, Kevin Park, Giulia Rapizza 
Main Contractor: Groep Van Roey NV
Advisor Construction: UTIL Struktuurstudies
Advisor Technical Installations: Studiebureau R. Boydens NV
Water & Electrical Installations: Studiebureau R. Boydens NV
Fire Control: ABT
Acoustics: Tractebel Engineering SA
Sustainability: Studiebureau R. Boydens NV
Gross Floor Area: 8,309 m2
Photo: Delfino Sisto Legnani & Marco Cappelletti
Taking its cue from Thomas More’s acclaimed book Utopia, first printed by prominent Aalst citizen Dirk Martens, the new building has been slotted into the urban fabric to enhance the characteristic irregular streets and intimate spaces of the city center, and to interact with them. Three new squares have been created alongside Esplanadestraat, Graanmarkt and Peperstraat.
Photo: Delfino Sisto Legnani & Marco Cappelletti
The so-called Pupillenschool, a building from 1880, was formerly a school where children of soldiers were educated until the age of 16 when they could register for a regiment. It has been embedded into KAAN Architecten’s design and is now the cornerstone of the new building. Both outside and inside, the historic façades blend perfectly with the generous spaces, while the brickwork dialogues with light gray concrete elements.
Photo: Delfino Sisto Legnani & Marco Cappelletti
Utopia, the city, and its residents are inextricably linked, and can gaze at each other through tall and wide openings, carefully sliced out of the brickwork. The entrance to the building is located on an intimate square between the reading café and the auditorium. Moving through the wide hall, the open interior landscape of the building unfolds from floor to ceiling, and cantilevered into the space are several thick concrete floors that appear to float. Hanging at varying heights, each level features bookshelves and reading tables, while looking into the atrium and towards the brick façade of the pre-existing building. Moreover, a 11.50 meter high bookcase stretches towards the ceiling, filled with books donated by each Aalst resident.
Photo: Delfino Sisto Legnani & Marco Cappelletti
The concrete structures seem to be supported by books. The bookcases are pushed up against concrete discs which allow the floors to cantilever out without extra support. Mimicking the treads, the stairs zig-zag upwards, giving the staircase a sculptural presence at the periphery of the magnificent atrium and reading room. The ceilings have been minimalized to the point of being almost undetectable. All the technical systems are concealed behind a stretched metal-coloured mesh that softens the strong daylight and creates a pleasant atmosphere during the day.
Photo: Delfino Sisto Legnani & Marco Cappelletti
Apart from the ground floor auditorium, the Academy for Performing Arts is housed on the first two floors, flanking the reading atrium. Within the new building, the ballet room, rehearsal studios and teaching spaces have windows as tall and wide as the rooms themselves, providing a view onto the city and a glimpse inwards from the city, while giving expression to the façade composition. Using the same expressive language, the railings of the former Pupillenschool’s windows have been removed and the windowsills of the piano nobile have been significantly lowered.
Photo: Delfino Sisto Legnani & Marco Cappelletti
Acoustics was a fundamental design tool for KAAN Architecten: the reading in the Library should not be disrupted by music lessons and play’s rehearsals. Suspended concrete floors replace the original wooden floors, doors are transformed into sound barriers, and double glazed windows capture each single piano note.
Photo: Delfino Sisto Legnani & Marco Cappelletti
Much of the building’s exterior consists of new brickwork. The predominant colours of the Flemish city were studied and the architects chose a dark brick called “Red Aalst”. To accentuate Utopia’s duality, these long flat bricks (50 x 10 x 4 centimeters) have been laid in horizontal format to complement the vertically-oriented old school façades.
Photo: Delfino Sisto Legnani & Marco Cappelletti
Utopia’s openness also exudes sustainability. The building has achieved an BREEAM Excellent rating: materials and labour were locally sourced, low-energy machines were used for construction, solar panels, geothermal heat and LED lighting have been integrated in the design, rainwater is recuperated and buffered, and 230,000 bricks were chipped away and reused elsewhere.
 
The desire of KAAN Architecten to interact with the urban fabric has been achieved: Utopia is already a reference point in Aalst city center, with citizens eager to enjoy and welcome a new landmark in their everyday lives.
Photo: Delfino Sisto Legnani & Marco Cappelletti
Photo: Delfino Sisto Legnani & Marco Cappelletti
Site Plan (Drawing: KAAN)
Level 0 Floor Plan (Drawing: KAAN)
Level 1 Floor Plan (Drawing: KAAN)
Level 2 Floor Plan (Drawing: KAAN)

Gerelateerde artikelen

Uitgelicht project

Reiulf Ramstad Arkitekter

community church knarvik

Andere artikelen in deze categorie