Affleck de la Riva

Rigaud City Hall

Rigaud, QC, Canada, 2018
5. december 2018
Photo: Adrien Williams (All photographs courtesy of v2com)
Construction was recently completed on Rigaud City Hall, a new civic administration facility for a small Quebec community fifty kilometers west of Montreal. Located at the confluence of the Rigaud and Ottawa rivers, Rigaud is noted for its natural attractions and historic village center which dates back to New France.
Project: Rigaud City Hall, 2018
Location: 106 rue Saint-Viateur, Rigaud, Quebec, Canada
Client: City of Rigaud
Architect: Affleck de la Riva
Project Architect: Gavin Affleck
Project Team: Gavin Affleck, Richard de la Riva, Daniel Guenter, Sébastien Genest, Karyne Archambault, Jan-Bathyste Goudreau, Muhidin Kadrić, Serge Gascon, Mylène Moliner-Roy
Structure and MEP Engineer: MLC et associés
General Contractor: Construction Cogela
Area: 975 m2/10,500 sf
Photo: Adrien Williams
Designed by Affleck de la Riva, the project gives new meaning to public administration and municipal activities in Rigaud through an urban redevelopment plan that proposes both the reorganization of a section of the historic village center and the new city hall building. A pedestrian promenade connects existing public amenities with new facilities, redevelops several vacant lots and links the heart of the village to the Rigaud River. 
Photo: Adrien Williams
White on White: Democracy and Transparency
While Rigaud City Hall is a modest building respectful of the scale of its municipality, it projects a strong civic image. Accessible and close to the ground, in dialogue with both the citizen and its territory, the new city hall symbolizes community, pride and participation in collective life. The architecture of the new city hall alludes to the archetype of the classical temple whose form is associated with the birth of democracy. White on white, the building evokes clarity, honesty and freedom of expression — values essential to the proper functioning of civil society. Luminous and unadorned, the building blends into the northern landscape of the Ottawa Valley.
Photo: Adrien Williams
The council chamber is suspended above the plaza and main entrance to the city hall creating a signal highly visible from neighboring streets. Fully glazed on three facades, the chamber presents the exercise of democracy as a transparent activity. Beneath this volume a generous outdoor area offers a protected space for meetings and gatherings. The east and north facades of the building are punctuated by a white aluminum colonnade. The columns give way to white masonry on the other facades. The integration of the logo of the City of Rigaud in the masonry of the north façade adds a touch of color and identifies the municipal function of the building. Passing through the colonnade, the main entry leads directly to a foyer illuminated by a skylight. Open on two floors, the foyer extends laterally towards a corridor along the colonnade. A Nordic "stoa" that offers continuous contact with the landscape, this is a privileged meeting place for citizens and administrators.
Photo: Adrien Williams
Bioclimatic Architecture
While "Nordicity" is an essential element of the image of the city hall, the building also responds to climatic realities and provides a high level of comfort to its users. The integration of the building into the site’s topography creates three levels and buries the first level on the north side. Technical rooms are located in this buried area, while the offices on the south side are distributed over three floors with natural lighting and passive solar gains offered on each level.
Photo: Adrien Williams
Photo: Adrien Williams
Photo: Adrien Williams
Site Plan: Affleck de la Riva
Floor Plans: Affleck de la Riva

Gerelateerde artikelen

Uitgelicht project

Jean-Paul Viguier et Associés

Majunga Tower

Andere artikelen in deze categorie