ACDF Architecture

Chalet La Petite Soeur

Saint-Donat, QC, Canada - 2018
29. mei 2018
Photo: Adrien Williams (All photographs courtesy of v2com)
On the vast Lac Ouareau, located near the town of Saint-Donat, sits a charming traditional house surrounded by birch trees. The owners, a dynamic stepfamily, commissioned ACDF to design for their many children a larger area to play and relax.
Project: Chalet La petite soeur, 2018
Location: Saint-Donat, Quebec, Canada
Client: Withheld
Architect: ACDF Architecture
Project Team: Maxime-Alexis Frappier, Patrick Morand, Yoanna Anastassova, Kassandra Bonneville, Mireille Létourneau, Romilda Reda
Project Manager: Patrick Morand
Collaborators: Étienne Hotte
Area: 1,400 sf (130 m2)
Photo: Adrien Williams
In order to make sure everyone in the family can find a peaceful corner when spending time together, the architects created an addition that mirrors the original building’s dimensions. The extension preserves and pays tribute to the historic house while reflecting the beauty of the landscape it inhabits.
Photo: Adrien Williams
The new space – a white prism standing on a concrete pedestal – appears like a refined version of the existing house. Through this contrasting effect, the extension maintains a connection to the original building and its location. The sheet metal roof and wood cladding resemble the smooth and shiny bark of birch trees growing on the site; its hues and textures also recall the whitewashed walls of countryside barns.
Photo: Adrien Williams
On the ground floor, an open-plan space and large windows allow spectacular views on the lake. Polished concrete floors and natural wood details are used with simplicity, emphasizing the materials’ richness. Surrounded by black slatted wood, the central fireplace creates a relaxing ambience and an oasis of comfort in the vast living room. Built-in benches offer private spaces in common areas and cleverly include hidden storage. The living room and its gaming table encourage the children to make the space their own, providing playful and relaxing family time.
Photo: Adrien Williams
Photo: Adrien Williams
The architects designed the new master bedroom at the lower level. Nested in a cliff, the room benefits from the descending topography of the site and receives plenty of sunlight. 
Photo: Adrien Williams
The transition from the old house to the new one takes place on a glass bridge. From the extension, an oak wood frame directs views toward the inside of the existing house, the frame’s warm shade matching the old wood planks. The truncated shape of the bridge makes it wide enough to occupy: a welcomed pause in the landscape, floating over a garden. The bridge’s axis aligns the kitchen of the existing building and the new living room. Even when they are seated apart, family members can keep an eye on each other and share quality time.
Photo: Adrien Williams
Photo: Adrien Williams
The transformation orchestrated by ACDF marries the lovely patina of the traditional house to the extension’s clean lines. A variety of new spaces inside the family home gives the owners a place to enjoy each other and the landscape.
Photo: Adrien Williams
Photo: Adrien Williams
Photo: Adrien Williams

Gerelateerde artikelen

Uitgelicht project

Barozzi / Veiga

Graubünden Museum of Fine Arts

Andere artikelen in deze categorie