17th Avenue Clinic

5468796 Architecture
24. januari 2023
Photo: James Brittain (All images courtesy of v2com)
Project: 17th Avenue Clinic
Location: Calgary, Alberta, Canada
Client: RNDSQR
Architect: 5468796 Architecture Inc.
  • Project Team: Emeil Alvarez, Pablo Batista, Brandon Bergem, Ken Borton, Jordy Craddock, Donna Evans, Ben Greenwood, Johanna Hurme, Jeff Kachkan, Stas Klaz, Lindsey Koepke, Kelsey McMahon, Colin Neufeld, Sasa Radulovic, Amanda Reis, Erin Riediger, Helia Saadat, Matthew Trendota, Shannon Wiebe, Jenn Yablonowski
Structural Engineer: Wolsey Structural Engineering
Project Size: 25,300 sf (2-story commercial) + 32,000 sf (parkade)
Photo: James Brittain

At street level, the project is scaled to have impact at a distance and leave an impression at close-range, with stepped seating and thin, vertically striated columns. Slim in proportion when seen from the primary (south) approach and staggered, these vertical columns demarcate retail entrances and support a solid band that wraps the building.

Photo: James Brittain

The concrete "veil" serves several purposes; initially imagined for privacy and a strong visual break, it is also an acoustic barrier from the street and an enclosure for building users. While giving the low profile of the two-story building the impression of a more spacious three-story mass, the veil preserves the interior functions of the space from public view. Its distinct appearance is informed by the needs of the building users and is a response to its exterior relationship with the street and contributing urban fabric.

Photo: James Brittain

The wooden undercroft of the roof curves upwards to draw in and modulate natural light. Disappearing behind the second floor glazing, the four corners are drawn inward in a continuous datum that spreads through the interior spaces of the clinic. The effect creates natural, orderly divisions and organic progressions between treatment rooms, circulation space, lobbies, and a luminous, two-story interior courtyard.

Photo: James Brittain

Requiring a significant amount of soft natural light for patient assessment and treatment, the dermatological clinic adopted multiple solutions that would generate an abundance of diffused light to embody the natural and healthy ethos that the centre represents. The arc of the wood ceiling also draws a wash of warm natural light to the interior from the roofline edge. Beacon’s multi-level courtyard allows sunlight to travel through the building core all the way to the parkade, transforming the building’s inner experience for visitors from the very first point of arrival.

Photo: James Brittain

The light-filled spaces of the top floor are defined by an engineered vertical solid timber system that offers sound separation between rooms and solves a number of functional requirements: it acts as a roof structure that allows large spans and an uninterrupted floor plate, creates intimacy by way of rhythm of 7-foot thresholds, experienced each time one passes under the 'egg-crate' structure and, finally, provides a surface that diffuses light via natural material for a warm, tranquil glow. A high coffered ceiling, combined with the mechanical system and natural air convection, ensures that warm air remains in the ceiling space while conditioned air circulates in the bottom seven feet of the space occupied by patients and staff to promote focused and wakeful conditions.

Photo: James Brittain

17th Avenue Clinic was winner at the 2022 World Architecture Festival in the “Completed Buildings - Health Category.”
 

Photo: James Brittain
Photo: James Brittain
Photo: James Brittain
Photo: James Brittain
Photo: James Brittain
Photo: James Brittain
Drawing: 5468796 Architecture
Drawing: 5468796 Architecture
Drawing: 5468796 Architecture
Drawing: 5468796 Architecture
Drawing: 5468796 Architecture

Gerelateerde artikelen

Andere artikelen in deze categorie