Moss Salon

Krakow, Poland
建築家
FAAB Architektura
住所
Prochowa 9, 31-532 Krakow, Poland
2014
Total area

163,2 m²

Volume
561,3 m³

Commission
Private investor

Architecture
FAAB Architektura
Adam Białobrzeski, Adam Figurski, Maria Messina

Structure
Pracownia Projektowa Piotr Kubicki 

Sanitary
SANGRAF Olga Żuk

Electrical
ELGRAF Arkadiusz Bednarski

Photo
Bartłomiej Senkowski

MOSS hair, nail and beauty salon is the compilation of two spaces, previously separated and located on the different levels. The lower level, accessible directly from the street, consists of main entrance/reception, hair salon and manicure/pedicure zone. The upper level, accessible via bespoke stairs, houses beauty salon/spa and relaxation zone. The relaxation zone is created by an over hanged mezzanine  stretched over the entrance/reception area. In line with the initial premise, MOSS is to be occasionally used as a gallery, in which will be presented art and photography exhibitions.

Reindeer moss (Cladonia rangiferina), dyed an intense green color, is the main theme of the interior. It is present at the main entrance on the ceiling and wall. It is a compositional wall element closing the lower space. It is also included in the furnishing design.

The intense green moss bursting on the walls finished with smooth, grey architectural concrete panels, symbolically represents vitality, viability and freshness. The interior composition is completed with warm wood, which in a very natural way, correlates with reindeer moss. Wood is present particularly in the furnishing, including the grandest in form and size - flowing through 2 levels of the reception area -creating a reception desk, stairs and mezzanine with the relaxation area.

The geometry of the form has been likened to the  softness of a lock of hair or to the lower part of the tree sunk into the rock or moss carpet. The neutrality of white walls and varnished surfaces, underlines the contrast of textures and colors of moss, concrete and warm wood. The geometry of the bespoke furnishings correspond to the geometry of the form creating the mezzanine, stairs and reception desk.

FAAB, Warsaw, 2015-03-11

関連したプロジェクト

  • Lifestyle Finland
    Lien Tran Interior Design
  • The Wellness Loft
    Lien Tran Interior Design
  • イソップ 新宿店
    二俣公一/ケース・リアル, 二俣スタジオ
  • Gallery COMMON
    二俣公一/ケース・リアル, 二俣スタジオ
  • 海のレストラン
    二俣公一/ケース・リアル, 二俣スタジオ

Magazine

FAAB Architektura によるその他のプロジェクト

Wave One
Sopot, Poland
Foundation for Polish Science
Warsaw, Poland
National Science and Innovation Centre of Lithuania in Kaunas, entry SI_89088
Kaunas, Lithuania
PGE GiEK concern headquarters
Bełchatów, Poland
Ministry of Labor and Social Policy Refurbishment
Warsaw, Poland