写真 © David Boureau, Cogedim
写真 © David Boureau, Cogedim
写真 © David Boureau, Cogedim
写真 © LIN Architects Urbanists
図面 © LIN Architects Urbanists
© David Boureau, Cogedim
写真 © Jan Oliver Kunze
写真 © LIN Architects Urbanists

Pôle d'enterprises Pajol

 プロジェクト一覧に戻る
住所
Rue PAJOL, Paris, フランス
2012

Inspired by the style of the 1930s “Hotel Industriel”, this new office space is located adjacent to “La Halle des Messageries des douanes” and parallel to the railway lines leading to the “Gare de l’Est”.
The solid linear volume is simultaneously open to its surroundings: the park, the street, and the warehouses. The four façades vary, depending on their orientation on the site, to offer an exceptional perspective towards the city. Recognisable from afar, the Monolithic building marks the crossroads of rue Pajol and rue Riquet. The concrete supporting structure follows a grid of 7.73 m x 5.5 m in plan, which repeats on each floor. By reducing the primary structure of the building to a central core and load-bearing façade, an office space with maximum flexibility is created.

Linked by a common central zone, the building extends over seven floors, with a rental area of 4,854 m² of office space to accommodate 500 people.
The two cores encompass the entire vertical circulation (two elevators and two staircases) and the necessary service rooms such as kitchenettes, WCs, server and storage rooms. Four floors of the office space, with an area of 889 m² each, can be subdivided using a base grid of 1.35 m x 1.35 m for individual offices with a minimal area of 2.7 m x 2.7 m, or can remain uninterrupted for open-plan offices. Each floor can be divided into a maximum of 40 units. The ground floor provides a space dedicated to commercial use, a cafeteria, secure bike storage, as well as an opening to the 217 m² garden. The simple typology employed by the project, with its highly adaptable interior and classic envelope, establishes a functional and durable building.

The “ZAC Pajol” office building, situated in the 18th arrondissement of Paris, is one component in a large urban sustainability project meant to rehabilitate this post-industrial neighbourhood.

The 5,000 m² building is the first office building constructed in inner Paris which responds to the BBC® certification requirements. The project guarantees to regulate the cost of its future energy consumption, to environmentally compensate for the carbon emissions produced during its construction, and to comply with the HQE® label.

Program
The office space of the ZAC PAJOL is situated in the 18th arrondissement of Paris, in the context of a vast regeneration project for this previously industrial area.

Client
COGEDIM Enterprise

Status
Competition 2007, realized 2012

Cost
9,31 Mio €

Surface
5.200m²

Team
LIN in collaboration with MARS, Philip RIESEBERG (project leader), Sylvain NEEL, Michael KOHL, Simon SCHLINKMANN, MARGHERITA BILATO, NATHALIE CHUUN, ANNA CABOT, Berlin; BET façade (conception): Nicholas GREEN, VP & Green, Paris; BET façade (construction): Jean-Claude MARCHAL, C.E.E.F; BET GENERAL: Pascal BARACCO, Jean-Marie DAVIAUD, SFICA, Paris; Concept HQE: Arnaud MENARD, GREENAFFAIRS, Paris; Bureau de CONTROL: SOCOTEC, Paris; William DONNERS, William CORNET

LIN Architects Urbanists によるその他のプロジェクト

Typen- Wohnhochhaus
Berlin, ドイツ
Alveole 14
Saint Nazaire, フランス
Permanent exhibition space
Paris, フランス
Sevran Westinghouse Freinville
Sevran, フランス
Cite du Design
Saint-Etienne, フランス