写真 © G.Fessy
写真 © G.Fessy
写真 © LIN Architects Urbanists
写真 © G.Fessy
写真 © LIN Architects Urbanists
写真 © G.Fessy

Permanent exhibition space

 プロジェクト一覧に戻る
住所
21 boulevards MORLAND, 75004 Paris, フランス
2003
費用
10万~100万
階数
非公開

The “Pavilion de l’Arsenal” in Paris, built in 1878-79 by the architect Clément and restored in 1987-88 by Reichen and Robert, established itself in 1988 as a center for information, documentation and exhibition of architecture and urbanism. A thin concrete shell is the basis for the entire design of the Pavilion de l’Arsenal’s permanent exhibition space. The shell is supported by itself and embraces wall, floor and ceiling in one continuous gesture in three dimensions. This allows for a spatial continuity between the Great Hall and its annex, forming one single-surface unit.

The shell becomes a screen onto which the exhibition is projected. The visitor is physically immersed into the three dimensions of the scenographic space, thus finding himself not 'in front' of but 'inside' of it.
This design proposes that one have an interactive relationship with the material and prompts one’s stepping into the 'spatiality' of an exhibition dealing with space, architecture, and the city.

Cast in ultra-high-performance Ductal® concrete, the shell's skin is only 18
mm thick. It is active in the human sense – perceptive to temperature, sound,
smell and variations in the living material – as well as being structural, durable and recyclable. The nature of the exhibition space and its particular functionality leads to a continuous renewal of new material enabling the viewer’s active engagement with the city’s history in its continuous transformation.

Program
A concrete skin with fiber reinforcement is slipped into a 19th century museum, creating a continuity of space and skin

Client
PAVILLON DE L´ARSENAL, Paris

Status
2001/2003

Location
PAVILLON DE L’ARSENAL

Cost
600,000 € (value 2003)

Surface
1.200m²

Team
Architecture: LIN, Giulia Andi, Finn Geipel with David Letellier, Daniel Keppel, Guy Corbaz, FRÉDÉRIC FOURRICHON, ELIES GARNAOUI, Francisco Mexia Alves, Sofia Muzio, AMÉLIE PONCÉTY, André Schmid, Marie Taveau, Martin Tervoort, Berlin, ; Andy Sedgwick, OVE Arup, London, Lighting engineer; Philippe Simon, Paris, Exhibition commissioner; Graphics: Fabien Hausseau et LIN. Concept lightning: OVE Arup, Andy Sedgwick et Jeffrey Shaw; Concept climate: Louis Choulet ; Scientific coordination: Martine PITALLIER, research; COMMISSAIRE SCIENTIFIQUE: Philippe Simon, ARCHITECTE; Scientific concept: Ann-José ARLOT, General director, PAVILLON DE L’ARSENAL until April 2003, General coordination;. Dominique Alba, Assistant to the director Coordination and installation of the exhibition: ALEXANDRE LABASSE, EXHIBITIONS department with Alexandra Plat, GWENAËLLE RIVIÈRE, Guillaume BOUTEILLE and Catherine Haas. Scientific coordination: Martine PITALLIER, research Scientific concept: Philippe Simon, ARCHITECTE, COMMISSAIRE SCIENTIFIQUE Material shells: Ductal, Lafarge Prototypes and realization of shells: BONNA SABLA, Pierre PALLOT Installation and maintenance: IPC 95, Jean Pierre ORY, Electroluminescent system: CCC Electroluminescence, Bernard LACHKAR Audiovisual equipment: Philips Furniture: JAAP, Anne WEINGÄRTNER Alpinists: Altitudes, RÉMI CANAPLE, Laurent AVARE

LIN Architects Urbanists によるその他のプロジェクト

Typen- Wohnhochhaus
Berlin, ドイツ
Alveole 14
Saint Nazaire, フランス
Sevran Westinghouse Freinville
Sevran, フランス
Cite du Design
Saint-Etienne, フランス
Nimes Arena
Nimes, フランス