US Building of the Week

Neilson Library

Maya Lin Studio
18. 5月 2021
West elevation seen from Burton Lawn. (Photo: Nic Lehoux Architectural Photography)

"In designing the Neilson Library, I envisioned a dance between old and new," Maya Lin writes in her artist's statement on the recently completed project. "The design would reconnect the library to the heart of the campus, and to the layout envisaged by Frederick Olmsted." Continuing our theme of adaptive reuse and renovation for this year's US Buildings of the Week, we feature Lin's transformation of Smith College's historic 1909 Neilson Library that is set to open in the fall.

Project: Neilson Library, 2021
Location: Smith College, Northampton, Massachusetts, USA
Client: Smith College
Designer: Maya Lin Studio with William Bialosky, Architect
Executive Architect: Shepley Bulfinch
Landscape Design: Edwina von Gal + Co with Ryan Associates
Lighting Designer: Tillotson Design Associates
Building Area: 153,865 sf
The project replaces the 1962 and 1982 library additions with "jewel box" wings. (Photo: Nic Lehoux Architectural Photography)
The wings have been named for former Smith College presidents Smith presidents Ruth Simmons and Mary Maples Dunn. (Photo: Nic Lehoux Architectural Photography)

Lin's artist statement continues: "By preserving the exterior walls and original foundation footprint of the original Neilson, the new library retains the memory of the original structure and takes full advantage of building on the foundation of the library. But the interior speaks to the needs of students, faculty and scholars today, with more room for collaborating and socializing. There’s a café, plenty of room for digital tools, and even studios to record a podcast — but it’s still a home for books. I still believe in the beauty of ink and paper books."

The central core is located near the library's entrance from Seelye Lawn on the east. (Photo: Nic Lehoux Architectural Photography)
The central core's curved wall extends five floors through the center of the library to an oculus on the roof that introduces natural light. (Photo: Nic Lehoux Architectural Photography)

"When one enters the library it’s through the historic, eastern entry. At this entry point the east facing windows retain the historic divided light windows, while the western windows facing the Burton Lawn are stripped of the mullions to reflect the transitioning of the building from historic to present day. The curved, organically shaped jewel boxes are a gentle contrast to the original, orthogonal design, and a reflection of my aesthetic — that explores a more hand drawn organic form. They are like bookends that help create a dialogue between the old and new construction."

Smith College refers to the library as a "learning hub." (Photo: Nic Lehoux Architectural Photography)
The building offers "classrooms, quiet study and reading rooms, as well as expanded space for collaboration, socializing and high-tech work." (Photo: Nic Lehoux Architectural Photography)

"There is an intentional delicacy to the jewel box additions. I also chose the curved design to invite seating and reading. The human body cannot sit in a corner, but you can inhabit the curves. The curved design enables students, faculty and visitors to surround the Special Collections — importantly, one of the largest collections of women’s history of any college in the world. The two jewel box additions are a measured contrast. In the south jewel box, which houses the Special Collections, visitors surround the books — set apart in an interior glass encased volume that appears to travel through all floors of the space. This articulation of the Special Collections also allows for the isolation of the most energy-intensive storage needs of the Special Collections, helping to make this library one of the most energy efficient libraries to be built in the country."

The South Wing was designed for reading, while the North Wing, seen here, was designed for socializing, complete with a cafe on the first floor. (Photo: Nic Lehoux Architectural Photography)
The Smith College Campus Center (2003) designed by Weiss/Manfredi can be seen in the distance. (Photo: Nic Lehoux Architectural Photography)

"Connection to, and attention to, the exterior spaces surrounding the library was a very important consideration. With Edwina von Gal and Ryan Associates, I was able to create main entry landscapes that provide seating and entrance ways at all four entry points to the library and also create a shared space to the adjacent buildings. With its smaller footprint, the new Neilson frees up the historic Olmsted campus, while inviting people to sit in an outdoor amphitheater or the grassy lawns in front of each jewel box. Once inside, you are always connected to the campus: from the jewel boxes, which visually link to the campus surroundings, to the sunken courtyard with views to the outside, to the rooftop vista that connects one to the surrounding mountains on a clear day, and of course the oculus sun scoop, which invites natural light."

The full-height atrium in the North Wing extends from the Digital Media Hub on the ground floor to the Contemplative Study Space on the third floor. (Photo: Nic Lehoux Architectural Photography)
The curved shape of the atrium in the North Wing echoes its external form. (Photo: Nic Lehoux Architectural Photography)

"All projects are personal in their own way, but Neilson was especially so. I would not exist were it not for the scholarship to Smith College that enabled my mother to escape Communist China in a fishing boat with her acceptance letter sewn into her shirt. Smith College is so much a part of her story — and, of course, mine as well."

A sunken courtyard rung by stacks and study spaces abuts the North Wing. (Photo: Nic Lehoux Architectural Photography)
The North Wing and sunken courtyard seen after sundown. (Photo: Nic Lehoux Architectural Photography)

関連した記事

このカテゴリ内の他の記事

Civic Hotel
2 day ago
83 Gardner Street
1 week ago
30th Street
4 week ago
44 Union Square
1 month ago
1901 Poplar
1 month ago