Zhelin Community Service Center

Shanghai, China
Foto © Schran Images
Foto © Schran Images
Foto © Schran Images
Foto © Schran Images
Foto © Schran Images
Foto © Schran Images
Foto © Schran Images
Foto © Schran Images
Foto © Schran Images
Foto © Schran Images
Foto © Schran Images
Foto © Schran Images
strategy
Disegno © One Design
adaptation process
Disegno © One Design
masterplan
Disegno © One Design
exploded axonometric
Disegno © One Design
1st floor plan
Disegno © One Design
2nd floor plan
Disegno © One Design
3rd floor plan
Disegno © One Design
4th floor plan
Disegno © One Design
5th floor plan
Disegno © One Design
South elevation
Disegno © One Design
East elevation
Disegno © One Design
North elevation
Disegno © One Design
West elevation
Disegno © One Design
section
Disegno © One Design
section
Disegno © One Design
perspective section
Disegno © One Design
Architetti
One Design Inc
Indirizzo
No. 433, Xintang Road, Zhelin New Town, Fengxian District, 201424, Shanghai, China
Anno
2018
Costo
1M - 100M
Piani
1-5 Piani
Cliente
Zhelin New Town Administration
Team
Bing Bu, Chen Ye, Qian Tongshen

Zhelin Administration and Community Service Center Building is located in Zhelin New Town of Fengxian District in suburb Shanghai. The currently completed design started as a retrofitting. Originally the building was planned as a retail venue without clear program configuration, but deep building depth and decorative façade languages matching neighboring residential quarter. When One Design was invited to redesign the building to accommodate the administration and community service functions, the underground part of structure has been just constructed per original design.

The primary pursue in retrofitting is to maximize natural ventilation and lighting. Hence a central volume was removed and added to the southeast corner. A central void is created. It is serving not only as a technical interface between human and nature for ventilation and lighting reasons, but also as an active vertical garden bonding with nature. The void opens to eastside with a river view and contains several landscaped terraces. Two curved outdoor stairs connect the terraces and ensure the vertical garden as pleasant and tangible experiences to people then just visuals. With the added volume in southeast corner, the extended south façade becomes more symmetrical, and marks a solid end to the axis from an artificial lake to south, underlying a proper gesture of civic building to nearby public space.

The irregular building form on north and west side was kept following sun shadow setback requirements. Two distinctive materials, glass-fiber reinforced concrete panel and composite wood panel were utilized to help forming a logically clear composition of volumes with hierarchies of transparency and solidness. Together with the balconies and flyover connecting corridors, a rich vocabulary of façade language was created to make this rather solid and cubical building more permeable, more as a group of varied elements collected than a monolith carved-out.

Progetti collegati

  • Busterminal am Bahnhof Dornach-Arlesheim
    OTTO∙PARTNER∙ARCHITEKTEN∙AG
  • Zentrum Zürich Affoltern
    10:8 Architekten GmbH
  • Stonehenge Exhibition + Visitor Centre
    Denton Corker Marshall
  • Marina Tiefenbrunnen
    von Pechmann Landschaftsarchitekten GmbH
  • Jobcenter Berlin-Mitte
    Rüthnick Architekten

Rivista

Altri progetti di One Design Inc

JD Tower
Shanghai, China
Shanghai LDV Building
Shanghai, China
Wulongtan Resort Hotel
Ningbo, China
Pudong Waterfront, Urban Design
Pudong, China
South Tai Lake Strategic Planning
China
Space created by Light and Wind
Beijing / Taichung / Washington DC