EC1 Penthouse

London, Great Britain
Entrance hall
Foto © Julian Abrams
View into kitchen
Foto © Julian Abrams
Open plan living room
Foto © Julian Abrams
Kitchen
Foto © Julian Abrams
Open bi-fold door
Foto © Julian Abrams
Kitchen
Foto © Julian Abrams
Closing bi-fold door
Foto © Julian Abrams
Kitchen island
Foto © Julian Abrams
Dining area
Foto © Julian Abrams
Hallway
Foto © Julian Abrams
Joinery
Foto © Julian Abrams
Wardrobe
Foto © Julian Abrams
Bespoke bed
Foto © Julian Abrams
Door handle detail
Foto © Julian Abrams
Architetti
Patalab Architecture
Anno
2017

From the seventh floor of an apartment building in Clerkenwell, EC1 Penthouse looks out across the City of London enjoying stunning views of St Paul's Cathedral and the Barbican Centre. Maximising these views was a key aspect of the client’s brief, as were enhancing energy performance and introducing a material palette to amplify the feeling of light and space in the apartment.

Airy Spaces with Maximised Ceiling Height
Following intense negotiations with the freeholder, consent was won for a licence to alter which allowed us to significantly open up the layout of the apartment and create an airy living space. Partition walls have been replaced with a sliding folding timber screen, and ceiling height has been maximised wherever possible. Continuous white oiled oak herringbone flooring emphasises this new open living space whilst private rooms are hidden behind full height doors accentuating the improved height.

Bespoke Joinery and Framed Views
This open plan is supported by bespoke joinery, both built-in and freestanding, as it not only creates concealed storage space but also screens service equipment. The joinery is also detailed to compliment the proportions and verticality instated by various elements of the refurbishment. Other subtle details include new window reveals to frame the impressive views across London and a coffered ceiling suggests spaces within the open plan.

The energy efficiency of this refurbishment is ensured with an eco-friendly air source heat pump that serves the wet underfloor heating system as well as the comfort cooling.

Progetti collegati

  • 大阪大学 まちかね保育園
    工藤和美 + 堀場弘 / シーラカンス K&H
  • Pool Pavilion
    Reddymade
  • Sanierung Geschäftshaus Aeschenvorstadt
    KREN Architektur
  • Armadale Residence
    Rob Mills Architecture & Interiors
  • Neubau Chalet
    Arttesa, designed & tailored

Rivista

Altri progetti di Patalab Architecture

Argyll House
London, Great Britain
The Coppice
Balcombe, Great Britain
Marconi House
London, Great Britain
Casa Roja
London, Great Britain
Cascade House
Hampstead, London , Great Britain
Apex Apartments
London, Great Britain