Foto © Andy Matthews
© Andy Matthews
© Andy Matthews
© Andy Matthews
© Andy Matthews
© Andy Matthews
© Andy Matthews
© Andy Matthews
© Andy Matthews
© Andy Matthews
© Andy Matthews

The Ashmolean Museum

 Torna alla Lista di Progetti
Anno
2009
Costo
Non dichiarato
Piani
5-20 Piani
Cliente
The Ashmolean Museum
Team
Kevan Shaw, Natalie Redford, Hannah Neufeld
Architect
Rick Mather Architects
Exhibition Design
Metaphor
Main Contractor
BAM
Custom spotlights source
Mike Stoane Lighting
Lighting track source
Concord (Lytespan 3)
Lighting Controls
Andromeda Telematics Ltd

The Ashmolean Museum re-opened its doors in November 2009, following several years’ closure. Rick Mather Architects’ extension replaced the Victorian building to the rear of the original Cockerell museum. The new six-storey extension houses 39 new galleries, offices, education rooms and a restaurant, providing the museum with double the original display space on the same site. Two full height atria allow daylight to penetrate deep into the building.

KSLD was involved from an early stage, allowing the lighting design to be integrated with the architecture. The gallery lighting is based on a flexible system of track and spotlights. Floating ceilings conceal an edge detail with inverted track, allowing the perimeter lighting to be as discreet as possible. The track layout in each gallery is tailored to the exhibition build layout.

The spotlights are a bespoke family of fittings manufactured for the project by Mike Stoane Lighting. The KSLD specification required a high level of aesthetic integration and technical performance. The fittings come in two sizes, housing MR16 dichroic lamps for the single height galleries and AR111 lamps for the double height spaces. The spotlights are self-dimming and able to carry up to three accessories to allow the beam to be tailored to suit the aesthetic and conservation needs of the artworks.

The architectural lighting for the atria and circulation routes uses cool-white lamps, contrasting with the warm-white gallery lighting. This provides variety, prevents visual fatigue, and aids circulation and way-finding. The cooler atrium lighting blends well with the daylight and helps provide a gradient of colour temperatures between spaces.

The control system uses timeclock control for the galleries, ensuring full switch-off at night, important for both energy and conservation reasons. Daylight linking controls the integrated cold cathode balustrade detail at the main atria stairs.

KSLD was involved at all project stages, from initial reporting through to detailed design and site commissioning. The final phase involved KSLD staff fitting and focusing each individual spotlight by hand to ensure the desired lit effect and conservation light levels were achieved in the galleries.

Lighting Design Awards 2011: Winner, Public Building category
Civic Trust Awards 2011: Winner
RIBA Award Winner 2010, shortlisted for the RIBA Stirling Prize 2010
Building Magazine Project of the Year 2010

Altri progetti di KSLD | EFLA Lighting Design

Scottish Parliament Debating Chamber
Edinburgh, Great Britain
Scott Monument
Edinburgh, Great Britain