Montreal Biodome

KANVA
4. maggio 2021
Photo: Marc Cramer (All images courtesy of v2com)

Montreal's KANVA has unveiled "the delicate grandeur of the newly redesigned Biodome, a Montreal science museum that immerses visitors in the authentic environs of multiple ecosystems."

Project: The Renaissance of the "Living" Museum: Montreal Biodome
Location: Montreal, Quebec, Canada
Client: Space for Life
Architect: KANVA, in collaboration with NEUF architect(e)s
Electromechanical engineer: Bouthillette Parizeau inc.
Structural engineer: NCK inc.
Building code specialist and cost consultant: Groupe GLT+
Specification writer: Atelier 6
Lighting design consultant: LightFactor
Collaborating exhibition designer: La bande à Paul
Collaborating set designer: Anick La Bissonnière
Collaborating museologist: Nathalie Matte
Wayfinding specialist: Bélanger Design
Land surveyor: Topo 3D
Acoustics specialist: Soft dB
Photo: Marc Cramer

Housed in the former Velodrome, constructed for the Montréal 1976 Olympic Games, the Biodome opened in 1992 and is a jewel in the crown of a consortium of facilities that collectively account for the most visited museum spaces in Canada. After winning an international architectural competition in 2014, KANVA, co-founded by Rami Bebawi and Tudor Radulescu, was commissioned for the $25 million project by Space for Life, the body charged with overseeing operations of the Biodome, Planetarium, Insectarium, and Botanical Garden.

Photo: Marc Cramer
A complex storyline

From the onset, KANVA studied the tremendous complexity of the building, a living entity comprised of ecosystems and very complex machinery that is critical to supporting life. They realized that any type of intervention would need to be very delicate, and that a global strategy to the scale of the mandate would require careful coordination and management of numerous micro interventions. Every decision required consultations across multiple disciplines, and it became a truly collaborative effort that embraced KANVA’s storyline.

Photo: Marc Cramer

From an organizational perspective, KANVA began by targeting spaces that could be transformed in ways that would maximize the value of the building’s architectural heritage. The carving of a new core combined with the demolition of the particularly low ceiling at the entrance of the building allows visitors to appreciate the impressive scale of the existing space. In gutting the existing ceiling, KANVA opened the space skyward to the building’s extraordinary roof, composed of massive skylight panels that infuse an abundance of natural light.

Photo: Marc Cramer
A calming nucleus

With a massive open space now forming the core between the ecosystems, KANVA parametrically designed a living skin that they could wrap around the ecosystems, and which would serve as a guiding accompaniment to visitors. With exceptionally complicated structural engineering, the installation of the prefabricated pure white, biophilic skin was a monumental task. With no room for error, the skin was curved and stretched around a bowed aluminum structure, using tension, cantilevering, and triangular beams for suspension, and itself anchored to a primary steel structure. Mechanical junctions were also incorporated in order to accommodate a variety of movements and allow for on-site adjustments.

The translucent skin harmoniously interacts with the skylights above, with beveled horizons that elicit a sense of calm and infinity. The new core also amplifies the sensorial experience of visitors transitioning from its pure neutrality to the multi-sensorial discovery of its adjacent ecosystems.

Photo: Marc Cramer
Sensorial design

KANVA then focused on the journey itself, designing new passages aimed at transforming the existing linear path of discovery into a more dynamic experience, where visitors take charge of their own journeys through the Biodome’s five ecosystems, housing more than 250,000 animals and 500 plant species. Conceptually aiming for a more immersive experience, KANVA focused its attention on soliciting senses, relegating sight to the end of the line behind sound, smell, and touch. From the calming lobby hall, the undulating living skin funnels visitors into a 10-meter tunnel leading to the central core, where their exploration of five ecosystems, including Tropical Rainforest, Laurentian Maple Forest, Gulf of St. Lawrence, Sub-Antarctic Islands, and Labrador Coast, begins.

Photo: Marc Cramer

The entry tunnel features a very subtle floor incline, intended to slow the pace of movement through a compressed white passage, and to void the mind for fresh sensory input. Once visitors reach the central core, smaller slits in the living skin, called eco-transits, lead them towards the ecosystem entrances. As automatic doors at the end of the eco-transit open into the ecosystem, it remains visually obstructed by a curtain of beads. By the time visitors pass through the beads, they have been exposed to the climate, smells, and sounds of the natural habitat before seeing anything. At the entrance of the Subpolar Regions, KANVA designed a new ice tunnel that acclimatizes visitors during the transition, while the sounds and smells of puffins and penguins ahead provide additional sensory stimulation.

Photo: James Brittain

Vertically, KANVA added an entire new level above the ecosystems, accessible via walkways enabling visitors to move through the foliage of majestic trees of both the Tropical Rainforest and Gulf of St. Lawrence ecosystems. The walkways lead to a new mezzanine, offering aerial views of the various ecosystems and the pure white nucleus. The new mezzanine also serves as a technical floor, with interactive educational exhibits and insight into the elaborate machinery required to preserve the facility’s delicate ecosystems.

Photo: Marc Cramer
A learning process

Before designing a new water basin for the facility’s resident penguins, KANVA staff spent weeks with biologists and veterinarians in order to gain insight into the specie’s swimming patterns. To provide an authentic feel to an observation point where visitors can observe beavers in their natural habitat, the firm studied the architectural prowess of the beavers. The idea emerged to let the beavers carve the wood themselves, which was then dried and used to line the interior of the space.

Photo: James Brittain

The entire experience has enriched KANVA’s journey as an architectural firm. The educational process has advanced their exploration of how buildings, rather than being barriers to external forces, can be rendered more permeable as harmonious cohabitations between humans and nature.

Photo: Marc Cramer
Floor Plan - Level 200 (Drawing: KANVA)
Floor Plan - Level 400 (Drawing: KANVA)
Section A (Drawing: KANVA)
Section B (Drawing: KANVA)

Articoli relazionati

Altri articoli in questa categoria