Janet Nash House

FaulknerBrowns Architects
8. febbraio 2019
Photo © David Cadzow

Set within rich green landscape on the outskirts of Durham, Janet Nash House is the new European IT headquarters for global electrical business City Electrical Factors (CEF).

Project: Janet Nash House, 2018
Location: Durham, UK 
Client: City Electrical Factors (CEF)
Architect: FaulknerBrowns Architects
Structural Engineering: Curtins Consulting 
Main Contractor: SRM 
Cost Consultant: Gleeds 
M&E Consultant: Desco
Floor Area: 3,645m²
Photo © David Cadzow

The building combines a variety of working environments to create a rich office landscape of workplace settings. This has allowed the firm to consolidate all of its IT departments into one location, helping to improve both individual and team performance.

CEF recognize the importance of digital innovation as a competitive advantage in the 21st century information-led economy. The new building acts as a catalyst for this by facilitating knowledge sharing and collaboration across the organization, both physically and digitally.

Photo © David Cadzow
A new workplace typology

The workplace is split into two distinctive areas, providing working environments with unique spatial qualities to support the requirements of different departments. 

The northern block comprises controlled office environments for the ‘data preparation’ and ‘software development’ teams. These include cellular spaces, specialist workplaces and breakout areas which require a high level of control over access, lighting, privacy and acoustics. 

In contrast, the ‘L’ shaped southern work space—which wraps around a shared central atrium—is an interactive workplace offering a more open, fluid and transient environment to support the creative processes of the ‘graphics and marketing’ team.

Photo © David Cadzow

These two areas are joined together by a 52-meter long, two story, glazed atrium which is both a collaborative extension of the workplace and a destination in itself. It offers a series of engaging and interactive breakout spaces and enhanced amenities for all employees, including a cafe, tea points and games area.

A glowing feature staircase and walkway bridges provide physical connectivity and visual connections across the atrium to promote interaction. A range of semi-protected and cellular spaces are integrated into the open plan work areas to create acoustically sheltered places for focus, contemplation or mental restoration.

Photo © David Cadzow
A visual celebration of CEF

The materials selected for the project are a physical expression of the layering of components found within the client’s core product – electrical cable. This design queue allows the building to become a visual celebration of CEF’s company ethos and rich industrial heritage. 

Large format porcelain panels are expressed both internally and externally throughout the northern block as a reference to the traditional use of ceramics as an electrical insulation material. Here, the density and depth of the facade treatment embodies the static and controlled nature of the workplace environment. 

Photo © David Cadzow

In contrast, the southern ‘wrap’ takes inspiration from the foil shield of the coaxial cable, with brushed alunatur panels framed in an anodized aluminum curtain walling system. Layered in front of the translucent glazing, stainless steel woven mesh—reminiscent of the braided shield—is inset into the module to provide solar shading. The light, rhythmic and reflective qualities of this façade treatment respond to the more open and fluid workplace environment accommodated within. 

Throughout the atrium, materials such as copper, steel and translucent plastics are elegantly detailed to incorporate CEF products within the many bespoke joinery items, creating a functioning catalog of their goods.

Photo © David Cadzow
Commitment to well-being

Taking inspiration from CEF’s commitment to employee wellbeing, active design and biophilic design principles were adopted and became fundamental to the design of the workplace.

The prominent feature staircase is located at the entrance to the building. This immediate visual connection promotes active use of the staircase and provides a visual anchor to the shared spaces within the atrium. Amenities such as a fully equipped gym, healthy eating cafe, outdoor terraces and cycle to work facilities, further promote activity.

Photo © David Cadzow

Expansive use of glazing and the central positioning of the glazed atrium ensures light permeates through the building, promoting natural circadian rhythms. This is also supported by a colour temperature controlled, LED lighting strategy. 

Views out into the Durham countryside are promoted along the southern and eastern elevations, especially in the social gathering spaces. The inclusion of a dispersed internal planting strategy throughout reinforces this link to nature.

Photo © David Cadzow
Technical innovation

The building incorporates several technical design innovations, including the first pre-cast concrete structural system with integrated cooling pipework to achieve a 15m span. This has created an expansive volume of column free office space with energy efficient temperature control. 

The building facade also incorporates the largest format porcelain cladding tiles to be used anywhere in Europe at the time of completion.

Photo © David Cadzow
Photo © David Cadzow

Articoli relazionati

Progetto in primo piano

Coop Himmelb(l)au

PANEUM – Wunderkammer des Brotes (House of Bread II)

Altri articoli in questa categoria

Paloma
4 days ago
Janet Nash House
2 weeks ago
Arc
3 weeks ago